Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ministarstvo kulture i medija 51. DANI HVARSKOG KAZALIŠTA Marko Marulić i književnost

51. DANI HVARSKOG KAZALIŠTA Marko Marulić i književnost

Kazalište i trauma

51. Dani Hvarskog kazališta, znanstveni skup u organizaciji Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zagreb, Književnog kruga Split, Grada Hvara i Javne ustanove u kulturi Hvar 1612, održavaju se u Hvaru od 8. do 11. svibnja.

Ovogodišnji skup okupio je 27 uglednih znanstvenika, teatrologa, kazališnih stručnjaka i umjetnika koji će prezentirati ukupno 31 znanstveni rad na teme 'Marko Marulić' i 'Književnost, kazalište, trauma'. Svečano otvorenje skupa upriličit će se u četvrtak, 9. svibnja u 9 sati u galeriji Arsenal.

'Nakon prošlogodišnjih jubilarnih Dana Hvarskoga kazališta, na kojima smo govorili o prošlosti, napose o važnosti hvarskoga komunalnog kazališta u kontekstu mediteranskoga kulturnog kruga te o važnim promjenama tijekom proteklih pola stoljeća u hrvatskoj književnosti, kazalištu, kulturi i humanističkim znanostima, s 51. Danima vraćamo se sadašnjosti pa ćemo na njima govoriti o aktualnoj temi odnosa umjetnosti i traumatskih iskustava kojima je današnji čovjek izložen. Budućnosti se okrećemo i time što i u organizaciju Dana i u sudjelovanje na njima uključujemo sve više stručnjakinja i stručnjaka mlađega naraštaja koji, napokon, i jesu budućnost hrvatske kulture, znanosti i umjetnosti. Dakako da pritom nismo zaboravili ni na veliku obljetnicu Marka Marulića jer ni te budućnosti nema bez prisjećanja na tradiciju i njezina stalnog preispitivanja', poručio je predsjednik Odbora Dana hvarskog kazališta akademik Boris Senker

U dramskom dijelu programa u najstarijem javnom kazalištu Europe, utemeljenom 1612. godine, u srijedu gostuje HNK Split s predstavom Dubravka Mihanovića 'Žaba' u režiji Aide Bukvić, potresnom pričom o prepoznatljivim ljudima koji se teško prilagođavaju vremenima izvrnutih vrijednosti.

Istu temu traume, ali iz ženske perspektive, obrađuje i autorski projekt Jasne Žmak 'this is my truth, tell me yours', u produkciji Centra za dramsku umjetnost, Zagreb & Via Negativa, Ljubljana & Društvo Mesto žensk, Ljubljana s partnerima: KunstTeatar, Zagreb & VoxFeminae festival, Zagreb & Zavod En-Knap, Ljubljana, koji će biti izveden u četvrtak, 9. svibnja. 

Dani hvarskog kazališta jedinstven su nacionalni događaj koji se u Hvaru održava od 1974. godine, tradicionalno okuplja ugledne teatrologe, kazališne stručnjake i umjetnike. Skup obrađuje zanimljive i važne teme povijesnih i aktualnih aspekata hrvatskog kazališta te otvara dijalog o važnim pitanjima hrvatske kazališne i književne tradicije. 

Skup se održava uz potporu Ministarstva kulture i medija, Ministarstva znanosti i obrazovanja te Sunčanog Hvara. 

Vaša reakcija na temu