Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Fotoklub Split FILMSKA PROJEKCIJA 'Helmut Newton - perverzija i ljepota' u Fotoklubu Split

FILMSKA PROJEKCIJA 'Helmut Newton - perverzija i ljepota' u Fotoklubu Split

Jedan od velikih majstora fotografije proslavio se istražujući žensko tijelo

U četvrtak, 26. rujna, u 19 sati, nakon ljetne pauze u Fotoklubu Split nastavljaju s programom besplatnih filmskih projekcija '7u7'. Ovaj put prikazuje se 'Helmut Newton - perverzija i ljepota'.

Jedan od velikih majstora fotografije Helmut Newton proslavio se istražujući žensko tijelo. Kultni ga je status pratio i dugo nakon tragične smrti u automobilskoj nesreći 2004. u Los Angelesu. Newton je radio diljem svijeta, od Singapura i Australije do Pariza i Los Angelesa, no Weimarska Njemačka bila je i ostala vizualna okosnica njegova opusa. Newtonov jedinstven i dojmljiv prikaz žena uvijek je budio pitanje: je li osnaživao svoje subjekte ili ih tretirao kao seksualne objekte? 

Kroz niz iskrenih razgovora s Grace Jones, Charlotte Rampling, Isabellom Rossellini, Annom Wintour, Claudijom Schiffer, Marianne Faithfull, Hannom Schygullom, Nadjom Auermann i Newtonovom suprugom June (odnosno fotografkinjom Alice Springs), ovaj dokumentarac govori o njegovoj ostavštini i pokušava odgovoriti na pitanja o temama koje se provlače kroz srž njegova životnog djela - stvaranje provokativnih i subverzivnih slika žena. Film također sadrži Newtonove kućne filmove, arhivske snimke (uključujući žustru raspravu sa Susan Sontag) te, naravno, gomile legendarnih Newtonovih fotografija koje i dalje žive u ovom intrigantnom prostoru tenzije.

Filmski program 7u7 dio je 'Redovnog godišnjeg programa udruge Fotoklub Split 2024.' koji se financira sredstvima Zaklade 'Kultura nova.'

Vaša reakcija na temu