Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTO Diljem Dalmacije obilježen Svjetski tjedan svemira

FOTO Diljem Dalmacije obilježen Svjetski tjedan svemira

'Svemir i klimatske promjene'

U proteklih nešto više od tjedan dana Hrvatski astronomski savez je u suradnji s partnerima na terenu (astronomskim društvima, školama, knjižnicama, općinama, turističkim zajednicama i parkovima prirode) organizirao obilježavanje Svjetskog tjedna svemira. Svjetski tjedan svemira se svake godine obilježava od 4. do 10. listopada, a tema ovogodišnjeg tjedna svemira je bila 'Svemir i klimatske promjene'.

Aktivnosti su uključivale jednodnevne radionice o Suncu za osnovnoškolce, izložbe o utjecaju Sunca na klimu na Zemlji, dvodnevnu škole astronomije i javna promatranja Sunca, Mjeseca i Saturna.

Aktivnosti su održane u Zadru, Sukošanu, Debeljaku, Splitu, Lastovu, Lumbardi i Dubrovniku, a održano je ukupno 9 radionica za osnovnoškolce na kojima je sudjelovalo ukupno 146 učenika, postavljeno je 6 edukativnih poster izložbi i održano su 2 javna promatranja Sunca i 2 javna promatranja Mjeseca i Saturna na kojima je sudjelovalo 400-tinjak građana.

Tamno nebo Lumbarde

Nakon javnog promatranja Mjeseca, Venere i Saturna te vođenja po noćnom nebu sa vrha lukobrana u središtu Lumbarde, napravili smo mjerenje kvalitete noćnog neba. Mjerenje pokazuje vrijednost od 20,60 mag/arcsec2 što je jako jako dobro, osobito kad se radi o samom centru nekog naselja. Napravili smo i pokoju astrofotografiju koje pokazuju da je iz samog središta Lumbarde moguće vidjeti i fotografirati Mliječnu stazu što je za središte nekog mjesta prava rijetkost.

Vaša reakcija na temu