Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
ZLATNA KUNA: U kategoriji velikih tvrtki dobitnik je Končar - distributivni i specijalni transformatori

ZLATNA KUNA: U kategoriji velikih tvrtki dobitnik je Končar - distributivni i specijalni transformatori

Najuspješnije srednje trgovačko društvo je Calvados club, splitska putnička agencija

Priznanja najboljima za poslovne rezultate ostvarene u prošloj godini uručena su na 28. svečanoj dodjeli nagrade Zlatna kuna Hrvatske gospodarske komore, održanoj u Hrvatskom narodnom kazalištu. Nagrađeni su lideri u svojoj branši i predvodnici gospodarskog razvoja hrvatskog gospodarstva, fokusirani na inovacije, zelenu tranziciju, društvenu odgovornost i ulaganje u zaposlenike kao najvažniji resurs tvrtke.

Zlatna kuna za najuspješniju banku uručena je Hrvatskoj poštanskoj banci, dok je nagrada za najbolje društvo za osiguranje u prošloj godini pripala Croatia osiguranju.

Dobitnik Zlatne kune za životno djelo je Alojzije Sobočanec koji je bogatu profesionalnu karijeru, punih 50 godina, gradio kao čelnik čakovečke tvrtke Međimurjeplet, a poduzetničku odvažnost potvrdio je osnivanjem tvrtki PANA i PANA Windows.

Hidrocibalae, vinkovačka inženjerska tvrtka specijalizirana za obradu i analizu prostornih podataka u istraživanju mora, dobitnica je Zlatne kune u kategoriji malih trgovačkih društava. Najuspješnije srednje trgovačko društvo je Calvados club, splitska putnička agencija vodeća u Hrvatskoj u segmentu luksuznog i iskustvenog turizma. U kategoriji Zlatna kuna laureat za najuspješnije veliko trgovačko društvo je tvrtka Končar - distributivni i specijalni transformatori, koja je i u prošloj godini potvrdila svoju vodeću poziciju na tržištu, uz značajno povećanje svih važnih financijskih kategorija te uz izvoz koji je činio 90 posto ukupne prodaje.

'Ova nagrada dolazi u godini u kojoj smo poslovali u složenim globalnim uvjetima, a koja je po ostvarenim rezultatima najbolja godina u povijesti poslovanja tvrtke. Rezultat je to rada naših zaposlenika i ova nagrada pripada njima', kazao je Vanja Burul, predsjednik Uprave Končar D&ST-a. Dodao je da se proizvodi tvrtke koriste u više od 100 zemalja svijeta, doprinoseći zelenoj tranziciji, elektromobilnosti  i razvoju  obnovljivih izvora energije.

Nominiranima i nagrađenima čestitao je predsjednik HGK Luka Burilović i naveo da je Hrvatska danas među najbrže rastućim ekonomijama Europske unije, uz visoku zaposlenost i stabilan rast uz pozitivne izglede.

'Zlatna kuna je relevantan pokazatelj stanja hrvatskog gospodarstva. Imamo najviši investicijski rejting u povijesti, a radi se i na ispunjavanju uvjeta za ulazak u OECD i dostizanju standarda od 80 posto razvijenosti EU-a. Naše malo i otvoreno gospodarstvo ima puno toga za ponuditi, a ključ uspjeha je u jačanju konkurentnosti i internacionalizaciji poslovanja', kazao je Burilović i istaknuo kako fokus treba biti na demografiji, obrazovanju i tržištu rada, kao ključnim točkama koje će oblikovati Hrvatsku u idućim desetljećima.

'Dostupnost radne snage jedan je od glavnih izazova. Gospodarstvo osjeća sve veći deficit kvalitetne radne snage, a potražnja za stranim radnicima će se nastaviti. Time se otvara i temeljno pitanje kakvu stranu radnu snagu želimo i kao je integrirati u društvo', dodao je.

Obraćajući se nagrađenima i nominiranima, premijer Andrej Plenković istaknuo je da svatko svojim radom daje doprinos hrvatskom gospodarstvu i društvu u cjelini te podupire smjer napretka koji svi zajedno kao država nastojimo ostvariti.

'Ovo je godina u kojoj možemo reći da smo bili uspješni kao malo koja država unutar EU-a. Prema procjenama Vlade, imat ćemo gospodarski rast od 3.6 posto, a i najveću stopu zaposlenosti u povijesti. U Hrvatskoj danas radi 1,75 milijuna ljudi', kazao je Plenković, dodajući da je uspjeh tim veći jer je ostvaren u zadnjih nekoliko godina koje su bile teške i izazovne zbog globalnih kriza koje su se zaredale.

Zlatna kuna dodjeljuje se od 1993. za uspješnost u poslovanju i doprinos hrvatskome gospodarstvu u cjelini. Lista nominacija temelji se na izračunu utvrđenih pokazatelja, a primjereno se vrednuje i ukupni poslovni imidž trgovačkih društava te njihov utjecaj na razvoj djelatnosti kojoj pripadaju. Osim rezultata poslovanja poduzeća, kao dodatni kriterij vrednuju se rezultati ESG ratinga i pripadajućeg upitnika, nacionalnog modela ocjenjivanja održivih praksi tvrtki koji je razvila Hrvatska gospodarska komora.

Vaša reakcija na temu