Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Donosimo detaljan program današnjeg dana na MDF-u

FOTOGALERIJA Donosimo detaljan program današnjeg dana na MDF-u

Publiku je jučer očarao 'Pinokio'

Čarolija je živa i ljudi vjeruju u bajke, uvjerili su se u srijedu navečer posjetitelji na ljetnoj pozornici 64. Međunarodnog festivala u Šibeniku. Trg Republike Hrvatske prekrila je baletna magija u izvedbi baletne trupe Hrvatskog narodnog kazališta Ivana pl. Zajca iz Rijeke. Velike i male očarao je 'Pinokio', a već su od ranih popodnevnih sati na putu prema Trgu Republike Hrvatske uz katedralu sv. Jakova gdje je smještena ljetna pozornica pustili da im duh prožme magičnih duh festivala.

Sve će se to bez sumnje ponoviti ovog četvrtka na Festivalu koji je, u međuvremenu, dobio interaktivni park s potpisom španjolskih majstora, dok ne spava ni program 'Trgova i ulica' pod vodstvom jedinstvenog Marija Kovača. 64. MDF i danas odlazi u goste van Šibenik pa će u programu uživati mališani i njihova odrasla pratnja u Skradinu. Tamo će u 20 sati, na Trgu Male Gospe biti izvedene lutkarske predstave 'Priča o kotrljaju' i 'Neka druga predstava' u izvedbi studenata Akademije za umjetnost i kulturu iz Osijeka.

Pravo na život uz prstohvat čarolije jučer je u amfiteatru ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić branila pravobraniteljica za ravnopravnost spolova, Višnja Ljubičić i Gradsko društvo Crveni križ Šibenik, a večeras će čitanje među djecom na istom mjestu poticati legenda šibenskog Festivala, Dubravko Jelačić-Bužimski i pobjednici literarnog natječaja 'Kušinić'.

Evo detalja programa:

10 sati - Gradska knjižnica Juraj Šižgorić - 'Istočno od Sunca, zapadno od Mjeseca'

- Bajke i priče dio su kulturne baštine svih naroda svijeta. Stoljećima prenošene riječju pripovjedača, pomažu ljudima u spoznaji svijeta i vlastita bitka. Živa riječ pripovjedača, prenoseći snažne slike iz svijeta bajki, slike u kojima živi duh čitava čovječanstva, nanovo oživljava u dušama djece i odraslih, vraćajući nas na prapočetak, pomažući nam da se suočimo sa sadašnjom zbiljom kako bismo aktivno živjeli i stvarali novo sutra.

- Pripovijeda: Jasna Held, profesionalna pripovjedačica, Dubrovnik

19 sati - amfiteatar ispred Gradske knjižnice Juraj Šižgorić - 'Čitaju nam važni Šibenčani'

- Kroz čitanje imat će priliku predstaviti se pedijatri, tete iz vrtića, kuharice u školi, prodavačice, glumci, književnici, sportaši, inovatori... sve redom važni (za život Grada) Šibenčani!

- Dubravko Jelačić-Bužimski, književnik, Nada Bujas, profesorica hrvatskog jezika, oboje članovi žirija 'Kušinić'

- Dobitnici/e nagrade 'Kušinić'

19 sati - Perivoj Roberta Visianija - Jokai, interaktivni park, Španjolska

- U vremenima kada elektronički uređaji monopoliziraju način igranja, Jokai nastoji sa svojim ručno izrađenim igrama promovirati autonomnu, kreativnu i kooperativnu igru, pritom promičući međugeneracijske odnose.

- Larun je instalacija sastavljena od zbirke kreativnih ručno izrađenih igara inspiriranih baskijskom mitologijom, s ekskluzivnim dizajnom, kako u tehničkoj tako i u umjetničkoj izvedbi.

- U sklopu zbirke igara Larun postoje dva igraća prostora: Mari - prostor namijenjen starijoj djeci i odraslima sastavljen od različitih igara, gdje se sudionike potiče na razvijanje različitih vještina kao što su: preciznost, koncentracija, strategija i suradnja i Montessori Gunea - igraći prostor opremljen Montessori materijalima namijenjen djeci od 0 do 3 godine. Igre su ekskluzivno dizajnirane kako bi djecu potakle na samostalno razvijanje mašte, kao i na eksperimentiranje i senzornu manipulaciju djeteta, promičući njihovu autonomiju i sigurnost.

20 sati  - Trg kralja Držislava (ispred zgrade HNK u Šibeniku) - Cirk Pozor, Fantastičan grad - fantastična tura vol 4.

- Nova tura manje poznatih fantastičnih legendi iz šibenske starine u kojoj otkrivamo povijest i tajne određenih gradskih lokacija i čudne kreature koje su tu obitavale. Prizori, smješteni unutar poznatih i manje poznatih gradskih lokacija, evocirat će gradske priče, legende ili crtice iz povijesti, ali iskrivljujući ih i dajući im fantastičnu notu ili ih pak posve izmišljajući. Jer, što da ne?

- Izvođači: Nikolina Majdak, Mario Miličić, Lidija Kraljić, Nikola Nedić

20.45 sati - Trg kralja Držislava (ispred zgrade HNK u Šibeniku) - Duo La Papa, Glazba i ples za odrasle s djecom

- Repertoar ovih profesionalnih glazbenika i velikih entuzijasta vrlo je šarolik, odnosno glazba koju izvode pokriva sve od klasike, jazz standarda pa do najnovijeg popa ili rocka te je u njihovoj izvedbi nenametljivog i ugodnog karaktera. La Papa ove godine nudi čak dva programa. Jedan je glazba i ples za djecu s odraslima, a drugi je ples i glazba za odrasle s djecom. Dođite i provjerite sami gdje započinje jedno, a gdje završava drugo.

- Glazbenici: Nikola Dabac, Stanislav Kovačić

21 sat - ljetna pozornica (Trg Republike Hrvatske, kraj katedrale) - Maska Theatre in Rzeszow, Poljska: 'Hachiko'

- Hachico je predstava o neobičnom prijateljstvu između profesora Uenoa i njegovog psa Hachikoa. Istinita je to priča koja se dogodila u Japanu, prije nekih stotinu godina. Iako naizgled gledamo uobičajenu svakodnevicu profesora i psa, zapravo svjedočimo istinskoj emociji, dubokoj vezi, odanosti i snažnom prijateljstvu između čovjeka i njegova psa.

- Stanje ulaznica provjerite na www.mdf-sibenik.com ili www.mojekarte.hr.

21.15 sati - Gorica - Filmska večer uz 'Tuljani specijalci'

- Nakon što je izgubio svoju najbolju prijateljicu, neustrašivi tuljan Quinn okuplja nestašnu ekipu koja će morskim psima uzvratiti udarac, angažirajući iskusnog ratnika Claggarta čiji će vojni um pomoći u obuci njihovih prijatelja tuljana. Quinn i njegov tim ubrzo počinju koristiti sve lukave trikove i svježe ideje kako bi obranili svoj dio mora od uvijek gladnih protivnika i konačno dokazali da tuljani nisu samo hrana za morske pse.

- sinkroniziran

Vaša reakcija na temu