Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Počeo treći dan SHIP festivala, pogledajte kako je bilo protekla dva dana

FOTOGALERIJA Počeo treći dan SHIP festivala, pogledajte kako je bilo protekla dva dana

Osim nastupa, organizirani su i brojni paneli

Protekla dva dana publika iz cijele regije uživala je u spektakularnim nastupima izvođača iz Europe i svijeta. Rijetka je to prilika ljubiteljima glazbe i live svirki da čuju više omiljenih bendova na jednom mjestu s obzirom na to da bi u drugačijim okolnostima morali planirati prilično dug put prije nego što bi poslušali genijalne bendove koji nastupaju na SHIP-u.

Jučerašnji dan su osim sjajnih nastupa obilježili i brojni paneli na kojima su sudjelovali glazbeni profesionalci iz raznih dijelova svijeta. Svi termini panela bili su puni zainteresirane publike, a to nije iznenađujuće s obzirom na to da su tijekom panela imali priliku upijati znanje od iskusnih i zanimljivih pojedinaca poput dugo najavljivanog Thomasa Golubića i brojnih drugih. Kroz 10 panela publika je mogla bliže upoznati glazbene festivale i čuti sve o budućnosti diskografije, razvoju gradova kroz glazbu i kulturu, o glazbi u mediteranskom području, ali i digitalnim pravima te raznolikosti glazbe.

Tijekom jučerašnjeg dana isplovio je i festivalski brod na kojemu se održalo predstavljanje dobitnika natječaja pilot projekta 'AJMO!' na kojemu je sudjelovala i ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, čije ministarstvo podupire projekt. Dobitnike su pozdravili i predstavili organizatori projekta Dražen Baljak, Davor Drezga, Frane Tomašić, a prisutnima se obratila i ministrica. Brod je nakon predstavljanja i povratka u luku ponovno isplovio, ovaj put s brojnim delegatima festivala koji su imali priliku uživati u glazbenom nastupu Thomasa Golubića. 

Nakon opsežnog dnevnog programa, večernji program započeo je nastupom ERNST-a na tvrđavi Sv. Mihovila. Svojim porukama su na Hull stageu aktivirali publiku na samom početku večeri. Do kraja premijernog nastupa na ovom festivalu ERNST su pokazali da gdje god nastupe mogu napraviti intimniji doživljaj, pokazujući njihovu svestranost i sposobnost da oduševe publiku na različitim pozornicama fuzijom grunge punka i novog vala koji cilja na emocije publike.

Ljubičice, bend koji je svoj unikatni zvuk na Deck stage donio iz Srbije, kombinacijom avangardne melodije s energičnim ritmovima proizveo je nastup uzbudljiv postojećoj, ali i novoj publici koja je došla specijalno zbog njih.

Zatim je na Hull stage pazinska grupa Veja donijela bogat spoj tradicionalne hrvatske glazbe i modernih elemenata, stvarajući jedinstveni zvuk koji je oduševio sve prisutne. Ovi istraživači istarske tradicije njeguju jedinstven glazbeni stil u pjevanju i sviranju koji je nastupom definitivno došao do izražaja.

Program na Deck pozornici tvrđave nastavio je jedan od najpopularnijih indie rock bendova u Hrvatskoj, Jonathan. Pruživši energičan nastup prepun strasti i žestokih ritmova još su jednom potvrdili zašto su voljeni u Hrvatskoj, ali i diljem regije. 

Istovremeno je započeo program u Kući umjetnosti Arsen koji je otvorio zadarski duo Dina e Mel, a nastupile su s nježnim vokalima i sanjivim melodijama, unoseći ambijentalnu atmosferu u početak večeri na stageu u centru grada.

Program su na istoj lokaciji nastavili Bruna Matić Quintet, pruživši publici složenu jazz izvedbu koja je bila kombinacija tehničke preciznosti i duboke emocije, stvarajući tako nezaboravan doživljaj za publiku.

Nakon Jonathana, na Hull pozornicu ispod tvrđave popeli su se MRFY koji su svojom hipnotičkom mješavinom slovenskog rocka hipnotizirali publiku i pokazali zašto su zvijezda u usponu na regionalnoj sceni. Njihova scenska prisutnost bila je magnetska, a svaka pjesma odjekivala je autentičnošću i sirovom energijom.

Najveći spektakl za kraj večeri na tvrđavi su pružile Lambrini girls, neustrašiva velikobritanska senzacija od koje je cijela publika imala velika očekivanja zbog njihove prepoznatljivosti a ta su očekivanja na kraju opravdana u potpunosti. 'Lambrinice' su na veliku pozornicu tvrđave Sv. Mihovila donijele zavidnu punk energiju, osvajajući publiku svojom beskompromisnom glazbom i stavom, a to se vidjelo i po reakcijama koje je impresionirana masa pružila izvođačicama zauzvrat.

U vrijeme nastupa popularnih Lambrini girls program je krenuo i u Azimutu, nastupom oh aliena, tijekom čijeg se performansa na trenutke činilo da pružaju nadrealno iskustvo. U 23 sata je ispred Azimuta započeo nastup poljskog dvojca Franek Warzywa & Młody Budda koji su otvorili novi festivalski Green stage, a selidba festivalskog naroda zatim je ponovno krenula prema Azimutu gdje je nastupio Filip Rudan i osvojio publiku iskrenom izvedbom. Sve festivalske sladokusce zatim je dočekala velika dilema budući da se program razdvojio na dvije geografski udaljene lokacije - Tunel i Green, a publika je morala odabrati prema vlastitim preferencijama. Tunelsku binu je nastupom otvorio Le Chocolat Noir, a paralelno je na Green stageu počeo band Dope Kukjata. 

Sat vremena iza ponoći ponovno je oživio kultni koncertni prostor Azimuta nastupom supervalskog višečlanog benda D. Publiku je pred tunelskom pozornicom iza 1 sat u noći dočekao eksperimentalni elektronski zvuk Fujita Pinacclea, a zakucavanje večeri dogodilo se nastupom Babilonske. Potpuna dekonstrukcija energije cijele festivalske večeri pripala je Neutronu koji je svojim techno ritmovima stvorio elektrificirajuću atmosferu, osiguravši da noć završi na vrhuncu.

Vaša reakcija na temu