Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KAŠTELANSKO KULTURNO LJETO Izložba Afrička zbirka franjevačkog muzeja Tomislavgrad

KAŠTELANSKO KULTURNO LJETO Izložba Afrička zbirka franjevačkog muzeja Tomislavgrad

Zbirka sadrži preko 1000 eksponata, 10000 fotografija i 10 sati videozapisa

U okviru programa Kaštelanskog kulturnog ljeta 4. srpnja u 20.30 u kaštelu Vitturi upriličiti će se otvorenje izložbe Afrička zbirka franjevačkog muzeja Tomislavgrad. 

Ova zbirka nastala je dugogodišnjim radom misionara franjevaca na prikupljanju predmeta tradicionalne afričke kulture. Većina predmeta potječe s područja naroda Luba koji je najbrojnija etnička skupina u DR Kongu.

Zbirka sadrži preko 1000 eksponata, 10000 fotografija i 10 sati videozapisa, a od 2013. sastavni je dio stalnog postava franjevačkog muzeja Tomislavgrad.


Sadržaj zbirke čine razne drvene skulpture, maske, tradicionalni glazbeni instrumenti, razni uporabni predmeti, nakit, oruđe i oružje, minerali i slike. Osim njih, u zbirci se također nalaze predmeti organskog porijekla, tj. razni predmeti koji su napravljeni od kože, kostiju i rogova afričkih životinja, a u svakom slučaju najatraktivnija je zmijska koža od pitona duga 8 m.

Posebnu grupu čine predmeti koji se vežu uz katoličku crkvu i djelovanje misionara, a svojom ljepotom posebno se ističu predmeti napravljeni od poludragog kamena malahita i bjelokosti. Kustos izložbe je Stipan Dilber, a dosada je gostovala u više muzeja u Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. 

Izložbu će biti moguće razgledati u polivalentnoj dvorani kaštela Vitturi od 4. do 31. srpnja.

Vaša reakcija na temu