Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT NAKON RAZORNOG POTRESA Vraćaju se obnovljene kupole na baziliku Srca Isusova u Zagrebu

NAKON RAZORNOG POTRESA Vraćaju se obnovljene kupole na baziliku Srca Isusova u Zagrebu

Obnova bazilike trajat će godinama

Brojni vjernici okupili su se na svečanosti podizanja obnovljenih kupola bazilike Srca Isusova u zagrebačkoj Palmotićevoj ulici, javlja HRT.

Važan je to korak u obnovi jednog od najpoznatijih zagrebačkih svetišta koje je teško oštećeno u potresu. Kupole se, nakon cjelovite obnove, vraćaju na svoje mjesto na tornjevima bazilike za čiju su obnovu pokrenute brojne inicijative u organizaciji Zaklade 'Anamarija Carević'.

Svaka je teška 5 i pol tona i visoka između 8 i 10 metara, a bit će gotovo potpuno jednake kao prije.

Ipak, povratak kupola ne znači i kraj obnove bazilike koja će trajati još godinama.

I ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek nazočila je svečanosti i istaknula da je prostor stradale bazilike po mnogočemu simbol zagrebačkog potresa.


- Pokazali smo u ovom procesu da se zaštita baštine može realizirati na način da sve objekte koje obnavljamo obnovimo na način da se ništa ne izgubi od spomeničkih svojstava, a da budu sigurni - rekla je Nina Obuljen Koržinek, ministrica kulture i medija.


- Vraćanjem obnovljenih kupola simbolično se vizuri bazilike Srca Isusova, ali i Zagreba vraćaju dva važna i vrijedna simbola - rekla je Obuljen Koržinek.


- Nadamo se da će radovi i dalje teći bez problema i da ćemo, kako je i planirano, kroz godinu dana imati ponovno liturgiju u bazilici, dodala je.


Obuljen Koržinek podsjetila je da je dosad putem Ministarstva kulture realizirano malo više od 20 milijuna eura, bit će potrebno još i za nastavak radova na bazilici, konzervatorskih i restauratorskih, što će trajati godinama, no najvažnije je da se ona sada osigura.


- Prostor bazilike po mnogočemu simbol je zagrebačkog potresa, no uz nju je vezana i tragična pogibija mlade sugrađanke Anamarije Carević, na koju se uspomena čuva kroz zakladu koja nosi njezino ime - izjavila je ministrica kulture.


Od ukupnih sredstava Fonda solidarnosti od oko milijardu i 500 milijuna eura, više od 500 milijuna realizirano je putem Ministarstva kulture.


Pater Damir Kočiš rekao je da su sada u fazi završetka konstrukcijske obnove, u određenoj međufazi.


- Akobogda, nastavit ćemo i s cjelovitom obnovom. Nekako nam je u planu da tijekom sljedeće godine osposobimo baziliku, da je dovedemo u funkciju kako bismo mogli unutra pustiti vjernike i održavati liturgijska slavlja i koncerte - dodao je.


Arhitekt i projektant Josip Galić rekao je da je u početku bio skeptičan jer su svi bili preambicizni, no ugodno se iznenadio, sve ide kako je obećano i dogovoreno kako bi bazilika Srca Isusova u Palmotićevoj ulici zasjala u punom sjaju, kako je i zamišljeno.

Vaša reakcija na temu