Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Daniela Gjurčeka GLAS PODUZETNIKA: AI mijenja tržište rada. Stručnjaci upozoravaju na nužnost prilagodbe

GLAS PODUZETNIKA: AI mijenja tržište rada. Stručnjaci upozoravaju na nužnost prilagodbe

Budućnost zahtijeva prilagodbu i učenje

U okviru Weekend Media Festivala održan je panel 'Nitko mi ne treba' u organizaciji udruge Glas poduzetnika, na kojem se raspravljalo o transformaciji radnih mjesta pod utjecajem umjetne inteligencije (AI), te o etičkim pitanjima, odgovornosti i rizicima koje AI donosi. Panel su vodili Dražen Oreščanin i Aco Momčilović, dok su među panelistima bili stručnjaci iz različitih sektora: Vedran Antoljak, Mauricio Licul, Ozren Kopsa i Manuela Šola.

Marketing je jedan od sektora u kojem je utjecaj AI-a već itekako vidljiv – preko 80 posto marketinških tvrtki koristi AI u svom poslovanju. Ono što je nekada bilo opcionalno, danas je nužnost: 'Ne radi se više o tome treba li se koristiti AI alatima, nego o tome koje AI alate znaš koristiti', istaknuo je Vedran Antoljak, suosnivač i partner u konzultantskoj kući Best Advisory.

Na panelu je sudjelovao i Ozren Kobsa, odvjetnik i osnivač Ulpiana, pravnog alata osmišljenog za pojednostavljenje pravnih istraživanja i povećanje učinkovitosti. Kobsa je podijelio svoje uvide o primjeni AI alata u pravnoj praksi, ističući kako tehnologija može unaprijediti kvalitetu pravne pomoći i ubrzati svakodnevne procese unutar pravnih timova.

Jedno od ključnih pitanja koja se otvaraju u kontekstu umjetne inteligencije je sigurnost radnih mjesta u budućnosti. Manuela Šola, osnivačica agencije Komunikacijski laboratorij, smatra kako se ljudi ne trebaju bojati hoće li ostati bez posla – umjetna inteligencija odrađuje repetitivne poslove i oslobađa vrijeme za one kreativne zadatke. 

'Znati koristiti AI alate je važno, ali još je važnije znati kritički razmišljati o onome što AI generira', istaknula je Šola. 

S druge strane, Mauricio Licul, osnivač DataFlipa, upozorio je da se tehnologija mijenja toliko brzo da se mnogi jednostavno neće uspjeti na vrijeme prekvalificirati.
Budućnost radnih mjesta zasigurno će biti obilježena implementacijom umjetne inteligencije, a jedini način da ostanemo konkurentni je stalno učenje i prilagodba novim tehnologijama. 

Stručnjaci su se složili da ćemo biti svjedoci transformacije određenih radnih mjesta, ali i stvaranja novih prilika za one koji će biti spremni ulagati u svoje vještine i znanja.

Vaša reakcija na temu