Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
OTKRIVANJE MARJANA Izložba 32 slike nastale od 19. stoljeća do današnjih dana

OTKRIVANJE MARJANA Izložba 32 slike nastale od 19. stoljeća do današnjih dana

Književni i glazbeni dio, uz knjižnu građu i notne zapise, predstavljen je i multimedijom

Izložba 'Marjan - što jest i tu je' u organizaciji Muzeja grada Splita bit će otvorena u utorak, 18. lipnja, u 20 sati. Idejni koncept izložbe osmislile su Branka Brekalo i Nela Žižić, a autorica i kustosica izložbe je Nela Žižić. Stručni suradnici na izložbi su Sanja Brbora (književnost) i Siniša Vuković (glazba), a autori likovnog postava Helena Tresić Pavičić, Nela Žižić i Mirko Gelemanović.

Izložba je dogovorena kao dio projekta 'Otkrivanje Marjana' koji okuplja splitske kulturne i muzejske ustanove na istraživanju teme Marjana, a uključuje Javnu ustanovu Marjan, Muzej grada Splita, Muzej hrvatskih arheoloških spomenika i Arheološki muzej u Splitu. Treća po redu u ciklusu izložbi o Marjanu bavi se Marjanom kao umjetničkom inspiracijom, a obuhvaća marjanske teme u slikarstvu, glazbi i književnosti. Ukazivanjem na činjenicu da je Marjan više stoljeća omiljeni motiv brojnih slikara, književnika i glazbenika želi se dati još jedan prilog osvještavanju građana Splita o svekolikim vrijednostima brda i Park-šume Marjan, kao i o potrebi njihove zaštite od daljnjih devastacija svih vrsta.

Kako se izložba odvija povodom obilježavanja šezdesetogodišnjice donošenja odluke o devastaciji Sustipanskog groblja, posvećena je Dušku Kečkemetu i Tonču Petrasovu Maroviću, splitskim intelektualcima koji su digli glas protiv tog bezumnog čina.


Izložba predstavlja izbor umjetničkih slika kojima je Marjan motiv ili tema, a obuhvaća 32 slike nastale od 19. stoljeća do današnjih dana. Književni i glazbeni dio, uz knjižnu građu i notne zapise, predstavljen je i multimedijom. Izložba uključuje i multimedijalnu instalaciju o Sustipanskom groblju, inače najzastupljenijoj marjanskoj temi u umjetničkim djelima. Autor multimedije je Ivan Perić, animaciju potpisuje Ivica Đapić, a dizajn zvuka Josip Rogošić.

Vaša reakcija na temu