Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press PREPORUKA ZA SRPANJ Ljeto u Domu mladih

PREPORUKA ZA SRPANJ Ljeto u Domu mladih

Donosimo program

Predah od ljetnih vrućina pronađite u filmovima, izložbama i radionicama splitskog Doma mladih.

Do utorka 9.7. u Galeriji kluba Kocka možete pogledati izložbu Davida Wilhelma pod nazivom 'Cry of pleasure/Boys who can't be loved', a do kraja srpnja otvorit će se još dvije izložbe. U petak 12.7. u Galeriji MKC se u 20 sati otvara izložba multimedijalne umjetnice, grafičke dizajnerice i scenografkinje Nives Sertić. Sertić istražuje granice i preklapanja raznih medija, sa naglašenim fokusom na fotografiju i film. Recentnim radovima propituje percepciju i odnos pojedinca prema okolišu, a promatranje kao čin kontemplacije koristi kao metodu u svom umjetničkom radu. Nakon višemjesečnog rezidencijalnog boravka u Splitu i okolici, realiziranog uz potporu udruge MAVENA kao dio godišnjeg izložbenog programa NMG@PRAKTIKA, autorica će predstaviti prvu izložbu iz ciklusa radova 'Pejzaži: Trilogija pogleda'.

Krajem mjeseca, u petak 26.7. u Galeriji kluba Kocka otvorenje je izložbe Mark Grootesa 'Ziz - trenutna vladajuća sila'. Kao jednu od inačica umjetničke realizacije alegorijskog koncepta čudovišta Ziz autor predlaže transformaciju galerijskog prostora u izložbeni prostor za 'progresivne' prijedloge koji se bave krizom čiste energije, prostore kakvi se mogu vidjeti na svjetskoj izložbi u Dubaiju ili na Bijenalu arhitekture u Veneciji, gdje koncept čiste energije postaje dio globalnog neoliberalnog načina razmišljanja koji pokušava pretvoriti klimatsku krizu u ekonomski model profita korištenjem energije vjetra i sunca. 

Zabavite se na radionica - svaku nedjelju s početkom u 19.30 sati u Plavoj dvorani se održavaju radionice društvenih plesova na koje su pozvati slobodno se pridružiti svi ljubitelji ritma i plesa.

Ljubitelje filma veselit će ovaj mjesec čak dvije radionice filmske analize koje će se održati 16. i 30.7. Prva radionica nosi naslov 'Svaki početak ima svoj kraj' jer svaki početak filma sadrži smjernice o tome što gledatelji mogu očekivati unutar filma, kako gledati film, koji ciljevi se trebaju ostvariti do kraja filma i razloge zašto se koristio određeni vizualni stil. Kada se uspoređuju početak i kraj filma, do izražaja dolazi je li naum koji je na početku ucrtan uspješno proveden ili je filmska ekipa skrenula s puta. Druga radionica nosi naslov 'Glavni lik kao zagonetka'. Često se gledatelji pitaju zašto se glavni lik u filmu ponaša na tako bizaran način, koja mu je motivacija. Je li imao cilj kojeg je pokušao doseći ili je u filmu samo pojava bez slojevitog karaktera? Voditelj radionica, filmski analitičar Erik Lončar polaznicima će predstaviti alate koji će omogućiti jasnije sagledavanje filmova, a onda i kvalitetnije iskustvo uživanja u njima. 

Zabilježite u svoje kalendare i 11. i 25.7. jer će se tada u Beton kinu održati filmske večeri naziva FILM KULT. Prva večer donosi zanemareno tragikomično djelo Polyester (John Waters, 1981, 86′, SAD) u kojem je 'loš ukus' na pravi način spojen s američkom srednjom klasom i proširen u srednjostrujaški 'mainstream'. U drugom terminu slijedi projekcija ultimativnog trash ostvarenja Pink Flamingos (John Waters, 1972, 93', SAD). S ovim je filmom Waters utvrdio reputaciju filmskog provokatora koji je nečuvenom slikovnošću, ekstremnom tematikom i usmenom predajom potaknutom šokom, senzacionalizmom i zaraznim dijalozima, pridobio kultnu odanost publike. Nakon odgledanih filmova slijedi i analiza koju vodi filmski analitičar Erik Lončar koji će predstaviti glavne smjernice koje ove filmove čine nezaboravnim djelima filmske povijesti. 

U četvrtak 25. srpnja Kino klub Split, u sklopu diskurzivnog programa 'U kvadrat' prikazuje filmove članova kluba iz povijesti, eksperimentalne filmove, recentne klupske produkcije te filmove suvremenih autora koji djeluju u sličnim produkcijskim uvjetima diljem svijeta. 

Tu su i ljetne kreativne kamishibai radionice za djecu. Radionice će se održati od 22. do 26. srpnja, a uključuju umjetničko pripovijedanje priče, jezično-stvaralaštvo, govorne vježbe, te dramske igre i vježbe s rekvizitima tijekom čega će se koristiti umjetničke ilustracije mlade splitske umjetnice Mije Čulić. Kamishibai je zapravo popularna japanska tehnika pripovijedanja razvijena iz tradicije uličnog teatra. Cilj radionica je upoznati djecu s pričama i legendama iz Hrvatske i cijeloga svijeta te poticati razvoj komunikacijske i čitalačke kulture. Voditeljica je Jasmina A. Žiljak pripovjedačica i dramska pedagoginja, dipl. učiteljica. 

Cijeli program je dostupan na webu dom-mladih.org te na Facebook i Instagram profilima Doma mladih. Tu ćete naći i sve detalje o načinu prijave za sudjelovanje u radionicama.

Vaša reakcija na temu