Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Samostalna izložba akademskog kipara Krešimira Katušića u Sveučilišnoj galeriji

Samostalna izložba akademskog kipara Krešimira Katušića u Sveučilišnoj galeriji

Može se pogledati do 16. srpnja

Samostalna izložba akademskog kipara Krešimira Katušića pod nazivom 'Arhé i stanje kompleksne ravnoteže' otvorit će se u srijedu 26. lipnja u 11 sati na prvom katu Sveučilišne galerije (R. Boškovića 31), a posjetitelji će je moći razgledati do 16. srpnja.

Ova izložba predstavlja vrijedan doprinos izlagačkom programu Galerije u lipnju i srpnju te posjetitelji uistinu mogu uživati u iznimnom likovnom programu, uz postojeću izložbu Mihanovića/Krstulovića i Kaštelančića postavljenoj u prizemlju Galerije.

Iz teksta kataloga izložbe autora Željka Pajića:

'(..:) U slučaju suvremenog svjedoka ove sveze između pojma arhé i stanja kompleksne ravnoteže između sustava i okoline u kojem se priroda i ono ljudsko susreću, radovi Krešimira Katušića nedvojbeno zaslužuju više od kritičke pozornosti zainteresirana promatrača. Štoviše, njihova je izazovnost u paradoksalnome obratu moći tradicije, koji postaje svojevrsna točka preusmjeravanja opažaja kojim sam objekt umjetničke izvedbe, baš kako je to zahtijevao Paul Klee u jednom svojem dnevničkome zapisu, sada promatra i analizira svojeg gledatelja.

Novi radovi kipara Krešimira Katušića u ikonoklastičnoj maniri sabiru estetiziranost drvene građe u uokvirenom prostoru onkraj tradicionalno shvaćenih suprotnosti figuralnosti i apstrakcije. I na taj način ao da postaju ornamentalnima, budući da svojom izloženošću dovode u pitanje odnos prirodnoga i onog što je umjetno na granici umjetnosti i njezine uporabne funkcije. Katušić je skulptorski racionalizam u obradi metamorfoze drva uspostavio kao svoj vlastiti hologram u kojem upisuje skrivena i neskrivena značenja onog elementarnoga u stanju kompleksne ravnoteže naspram već viđenoga sklopa odigranih 'inovacija' i 'eksperimentalnosti'.(..:)

O autoru:

Krešimir Katušić stječe zvanje mag. kiparstva 2011. godine pri Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu u klasi prof. Mire Vuce. Godine 2021. je doktorirao na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu, pod mentorstvom akademika Petra Barišića i prof. dr. sc. Žarka Paića.

Svoje kiparske i teorijske radove predstavlja na filozofskim simpozijima i umjetničkim akademijama u Hrvatskoj i inozemstvu. Ima devet kiparskih radova postavljenih na javnim površinama i prostorima u Hrvatskoj i jedan u Austriji. Svoje radove izlagao je na dvadeset samostalnih izložbi te sudjelovao na više skupnih. Član je HDLU Zagreb i HZSU.

Vaša reakcija na temu