Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Znate li one priče o roditeljima koji čine sve da im dijete uspije u sportu? E, pa ovaj otac je učinio korak više...

Znate li one priče o roditeljima koji čine sve da im dijete uspije u sportu? E, pa ovaj otac je učinio korak više...

Odlični učenik Bartul Savić nema s kime trenirati motocross, sport u koji je zaljubljen...

Nemam nekih kvalitetnih video snimki, imam stari mobitel s kojim ne mogu snimati. Šta ćeš, ne mogu imat iPhone kad sve kune potrošimo na opremu.

To mi je odgovorio Branko Savić kada sam ga pitao ima li atraktivnih materijala s motocross vožnji njegovog sina. Zamolio me Branko, kojega znam još iz djetinjstva, da objavim na Dalmatinskom portalu nešto o motocrossu. 'To ti je atraktivan sport, a ovdje u Dalmaciji se skoro nitko ne bavi s njim, trebaš to malo popularizirati...', govorio mi je Savić stariji.

Sjeli smo na piće, Branko, njegov Bartul i ja. Savić mlađi ima 9,5 godina, zna sve o motorima i prvacima na zemljanim stazama.

- Antonio Cairoli mi se najviše sviđa, a odličan mi je i Tim Gajser, Slovenac koji je prvak svijeta - govori mi Bartul, a tata Branko ga sve prati, nadopunjava mi priču dodatnim objašnjenjima.

Zapisujem sve, znam da mi slijedi googlanje da provjerim jesam li imena ovih slavnih motorista točno napisao. Al' u biti mi je jedina zvijezda ove priče otac Branko.

- Nedavno je na vikend u Dalmaciju došao njegov prijatelj Šimun Ivandić iz Samobora. Bartul je navečer plakao jer je napokon mogao trenirati s vršnjakom. Treniramo u Sinju, ali se tamo utrkuje sa starijima, jedino je mala Jela iz Graba nešto mlađa, ide u osmi razred - priča tata Savić.

Zatim nastavlja:

- On nema trenera, sve se uči sam gledajući snimke na YouTubeu. Ajde, sada bar ima dobar motor, kupili smo KTM iz 2016. godine. Prodao sam svoj s kojim sam vozio enduro i kupio njemu jer mu je prošli bio star i stalno se kvario.

- Ovaj je odličan, prvi KTM je bio iz 2007., stariji od mene - upao je Savić junior.

Bartul je s 3,5 godine vozio biciklu, sa šest Tomosa, odlikaš je, tijekom tjedna trenira atletiku (bacanje vorteksa, skok u dalj i trčanje na 60 metara), a vikendima motocross na stazama u Sinjskoj krajini. Spuste Savići nedjeljom siceve u Kangoo, utrpaju motor i krenu u blato ili prašinu.

- Jedanput je cijeli upao u lokvu, pa smo u autu upalili grijanje na najjače i sušili se. A je l' opasno? Skijanje je opasnije. Imao je jednom sudar na stazi, ali nije bilo nekih posljedica... - govori otac, koji ne želi da mu sin izvodi vratolomije kakvih je pun YouTube.

Oprema nije jeftina, škverska plaća nije velika, pa se krpe kako znaju. Sponzori su, kao i u svakom sportu, dobrodošli, ali nema smisla ni pitati firme kad djeluju kao pojedinci.

- Trebat ću osnovati motocross klub u Splitu - sasvim ozbiljno će Savić stariji.

Sve za jednog dječaka...


P.S. Nije red da ovaj tekst bude objavljen, rekao nam je Branko, ako se ne spomenu: presjednik MCK Cetina Ante Kundid i njegovi sinovi Ivan i Petar (kćer Jelenu smo već naveli), zatim Frano Jelović, prijatelji Krešo i Antonija, zatim predsjednik kotara Blatine Škrape Davor Matijević te firme Optika Anda i Tommy.

Vaša reakcija na temu