Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash SIMPOZIJ NA HVARU Živjeti na otocima - demografski izazovi i lokalne perspektive

SIMPOZIJ NA HVARU Živjeti na otocima - demografski izazovi i lokalne perspektive

'Migracija je neodvojivo povezana s otočanima i otočnim načinom života'

Kako se živi na otocima, geografski specifičnim prostorima sa svim infrastrukturnim, društvenim i kulturološkim izazovima, tema je ovogodišnjeg, dvanaestoga simpozija Anatomija otoka. Simpozij 'Živjeti na otocima - demografski izazovi i lokalne perspektive' okupit će od 26. do 28. rujna 2024. u Jelsi i Starom Gradu na Hvaru 43 autora koji će održati 31 izlaganje.

'Migracije značajno i trajno mijenjaju demografsku sliku hrvatskih otoka i u svakom pogledu utječu na kvalitetu života okruženog morem. Povijest odnosa otoka, mora i kopna povijest je migracija u kojima se ogledao odnos ovisnosti ili samodostatnosti, središta i periferije i, prije svega, doživljaj izoliranosti stanovnika. Migracija je neodvojivo povezana s otočanima i otočnim načinom života. Posljednjih stotinjak godina prevladavajući demografski trend bila je depopulacija uzrokovana emigracijom. 

Međutim, suprotno uobičajenom poimanju hrvatskih otoka kao emigracijskih područja s kojih se odlazi na kopno, na bolje, oni su u gotovo svim razdobljima svoje povijesti bili mjesta imigracije. Nerijetko su pružali utočište različitim skupinama koje su bježale od sukoba na kopnu. Tu ulogu preuzimali su i u suvremenim ugrozama i krizama (Domovinski rat, COVID-19, potresi). Dominantni smjer migracija promijenio se tek krajem 19. stoljeća kada otoci postaju većinom emigracijska područja, što je odredilo daljnji demografski te posljedično i socioekonomski razvoj. Noviji trendovi ukazuju i na određene promjene po pitanju migracija, a administrativno doseljavanje na nekim je otocima potpuno iskrivilo realnu migracijsku sliku', ističu organizatori.

Organizator je Udruga 'Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj'. Suorganizatori su: Institut za etnologiju i folkloristiku, Zagreb, Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru, Institut za istraživanje migracija, Zagreb, Lokalna akcijska skupina, LAG Škoji, Hvar, Lokalna akcijska skupina u ribarstvu, FLAG Škoji, Hvar, Općina Jelsa, Turistička zajednica općine Jelsa, Općinska knjižnica i čitaonica Jelsa, Javna ustanova Agencija za upravljanje Starogradskim poljem, Srednja škola Hvar, Turistička zajednica Stari Grad, Muzej Stari Grad, Knjižnica i čitaonica Stari Grad.

Ovogodišnji su simpozij podržali: Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije, Institut za etnologiju i folkloristiku, Institut za istraživanje migracija, Odjel za etnologiju i antropologiju Sveučilišta u Zadru, Lokalna akcijska grupa LAG ŠKOJI, Lokalna akcijska skupina u ribarstvu Škoji, Općina Jelsa, Turistička zajednica Jelsa, Muzej općine Jelsa, Općinska knjižnica i čitaonica Jelsa, Turistička zajednica Staroga Grada, Muzej Staroga Grada, Knjižnica i čitaonica Stari Grad te Javna ustanova Agencija za upravljanje Starogradskim poljem.

Prvi petogodišnji ciklus simpozija i radionica o otocima, udruga je provela od 2012. do 2016. na otoku Visu uz potporu lokalne zajednice. Godine 2017. Anatomija se na pet godina seli na Lastovo kao rezultat suradnje s lokalnom Udrugom Dobre Dobričević. Od 2023. program radionica i simpozija odvija se na otoku Hvaru.

'Simpozij i radionica na Visu osigurali su izvanserijsko iskustvo dijeljenja znanja i osmišljavanja mogućnosti obnove prekrasnih, ali javnosti slabo dostupnih građevina i poljoprivrednih zemljišta. Uloženi trud bio je prepoznat te je Anatomija otoka 2016. nagrađena priznanjem ARTUR (za područje arhitekture i turizma) koju dodjeljuje Društvo arhitekata Zagreb. Gotovo 150 predavanja i okruglih stolova održanih tijekom prvoga petogodišnjeg ciklusa osnažilo nas je važnim uvidima u otočne kulture, njihova iskustva iz prošlosti i mogućnostima budućega razvoja otoka.

Na radionicama koje su održavane prije ili netom nakon simpozija, inozemni studenti arhitekture izrađivali su projekte s ciljem poboljšanja trenutačnog stanja odabranih lokaliteta te osmišljavanja novih i kreativnih sadržaja za postojeće građevine ili lokalitete na otocima. Međunarodni radni kontekst osigurao je niz inovativnih projekata za određene lokacije na Visu, od arhitektonskih do videouradaka. Japanska kuća čaja izgrađena 2016. na Visu trajno je obilježila suradnju Anatomije otoka i lokalne zajednice Visa. Na otoku Lastovu smo u radioničkom dijelu programa nastojali dalje istražiti interdisciplinarni i transdisciplinarni pristup, otvorivši radionicu studentima iz drugih struka. Jubilarni simpozij održan je na Lastovu 2022. s temom klimatskih promjena i okolišnih budućnosti otoka. Na simpoziju je sudjelovalo 45 autora i održano je 31 predavanje tijekom kojih se problematizirao utjecaj klimatskih promjena i zagađenja naotočne ekosustave i njihovu održivost te mogućnosti prilagodbe.

Otoci su na prvoj liniji suočavanja s izazovima prilagodbe klimatskim promjenama, a otočne zajednice pioniri u pronalaženju i implementaciji održivih klimatskih rješenja te u razvoju vlastitih strategija klimatske otpornosti. Korisna izlaganja iz područja biologije, ekologije, demografije, ekonomije, prava, kulturne antropologije, sociologije, arhitekture i urbanizma potaknula su trodnevni intenzivni dijalog između znanstvenika i stručnjaka te dublje razumijevanje utjecaja klimatskih promjena na otoke i poimanje otočnih okolišnih budućnosti.

S 11. Anatomijom otoka održanom u rujnu 2023. simpozij se na pet godina preselio u Jelsu na otok Hvar. Tema simpozija bila je Mediteranska prehrana između globalnih procesa i otočnih znanja. U 37 izlaganja 56 autora pristupilo je iz pozicije različitih disciplina i/ili transdisciplinarno analizi utjecaja mediteranske prehrane na kvalitetu života otočnoga stanovništva, utjecaja na prirodni okoliš, ali i na suvremeni način života stanovništva na globalnoj razini', naveli su organizatori.

Osnivači i članovi Udruge 'Anatomija otoka – centar za istraživanje i razvoj' udružili su se kako bi razvijali i umrežavali znanja o životu na otocima te primjenjivali ta znanja u projektima korisnima za otočne zajednice. Udruga je osnovana u ožujku 2014. sa sjedištem na otoku Visu i ispostavom u Zagrebu, slijednik je aktivnosti koje je provodila sekcija 'Anatomija otoka' pri udruzi 'Lavurat za poje' iz Podšpilja na otoku Visu. Od 2022. udruga djeluje sa sjedištem u Jelsi na otoku Hvaru.

Vaša reakcija na temu