Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Miroslav Sokol SPEKTAKL NA NEBU: 'Ovo će biti najveći supermjesec ove godine'

SPEKTAKL NA NEBU: 'Ovo će biti najveći supermjesec ove godine'

Prividni sjaj Mjeseca za oko 30 posto veći

U noći s četvrtka na petak očekuje nas novi nebeski spektakl - supermjesec.

'Danas je Mjesec u fazi uštapa, pun. Istovremeno, danas je u perigeju, kada je najbliže Zemlji zbog svoje eliptične orbite. Zbog toga je Mjesec prividno za oko 15 posto većeg promjera, što je teško čovjeku baš lako uočiti', kazao je za N1 astronom Ante Radonić.

'Isto tako, prividni sjaj Mjeseca je za oko 30 posto veći što također običan čovjek ne primijeti lako. Za takav položaj Mjeseca kažemo da je supermjesec. Ovo je danas treći od četiri supermjeseca ove godine. Ako ćemo računati u detalje, ovaj je supermjesec najveći od spomenuta četiri', objašnjava dalje Radonić.

Danas je Mjesec udaljen od Zemlje oko 35.7179 km. Prosječno je inače udaljen 38.4400 km, navodi astronom.

Izraz supermjesec općenito se odnosi na pun Mjesec unutar 90 posto od njegovog najbližeg pristupa Zemlji. Posljednji, četvrti supermjesec u 2024. godini bit će vidljiv u studenom.

Vaša reakcija na temu