Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay TROGIR Jubilarna X. smotra dječjeg folklora Splitsko-dalmatinske županije

TROGIR Jubilarna X. smotra dječjeg folklora Splitsko-dalmatinske županije

U petak, 10. svibnja

Jubilarnu X. smotru dječjeg folklora Splitsko-dalmatinske županije održat će se u petak, 10. svibnja u Edukacijsko-kulturnom centru 'Kantun kulture', Ulica Franje Tuđmana 2, Trogir, s početkom u 18 sati.

Smotru organizira županijski Savez kulturno umjetničkih društava.

Generalno pokroviteljstvo preuzela je Splitsko-dalmatinska županija (Odjela za kulturu, sport i tehničku kulturu), a uz  sponzorstvo grada Trogira. 

Smotra će ove godine okupiti (djecu predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta) i njihove mentore (voditelje u kulturno-umjetničkim udrugama) koji se u svojim matičnim zajednicama, općinama i gradovima, bave izvanškolskim aktivnostima kulturno-umjetničkog amaterizma povezanog s revitalizacijom i očuvanjem dječje folklorne baštine svog zavičaja, ali i cijele županije.


Ove godine će se na X. jubilarnoj smotri predstaviti sveukupno 10 kulturno-umjetničkih udruga naše županije, te jedno društvo iz Bosne i Hercegovine, koje će gostovati na ovoj smotri u Dalmaciji posljedično bilateralnoj suradnji Saveza KUD-ova Splitsko-dalmatinske županije (SKUD-a SDŽ) i Udruženja hrvatskih KUD-ova BiH (UHAKUD-a).

Intencija je svoj našoj djeci i mladima pružiti priliku javnog scenskog nastupa, kako bi pokazali svoju kreativnost, talente, stečena znanja i vještine te istim podijelili svoju radost očuvanja tradicijske baštine s publikom. Smotra je i natjecateljskog karaktera i pruža mogućnost svoj djeci pokazati javnosti svoj cjelogodišnji rad, te se izboriti ispred stručnog povjerenstva u sastavu:

- Vidoslav Bagur, prof. /folklorist/,

- Sanja Ivančić, dipl.etnol. /Etnografski muzej Split/,

- Ines Dužević, prof. /županijsko stručno vijeće učitelja/,

za imenovanje predstavnikom Splitsko-dalmatinske županije na državnim smotrama i festivalima RH i BiH (u 2024. i 2025. godini)', kažu organizatori.

Prema svim pristiglim prijavama, nastup svojih dječjih folklornih sekcija potvrdile su sljedeće kulturno-umjetničke udruge:


Manifestacija se organizira uz stručnu potporu Etnografskog muzeja Split te Hrvatskim saborom kulture (krovnim nacionalnim udruženjem kulturno-umjetničkog amaterizma RH /1050 udruga sa 80.000 članova).

Vaša reakcija na temu