Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Dino Čaljkušić Violinist Maxim Vengerov otvara 16. festival Opera Selecta u Trogir

Violinist Maxim Vengerov otvara 16. festival Opera Selecta u Trogir

Uigranoj ekipi entuzijasta i ove godine je uspjelo dovesti svjetske zvijezde

Svi zaljubljenici klasične glazbe prvim danom ljeta sa iščekivanjem proučavaju programe ljetnih festivala u dalmatinskim gradovima. U nizu kvalitetne ponude Dubrovačkih ljetnih igara, Splitskog ljeta, Glazbenih večeri u Svetom Donatu, Osorskih glazbenih večeri i brojnih drugih važnih festivala, svrstao se i festival Opera Selecta u Trogiru koji već 16 godina podiže ljestvice i nadilazi prethodna izdanja ugošćavajući prvake svjetskih pozornica klasične glazbe. 

Uigranoj ekipi entuzijasta i ove godine je uspjelo u Trogir dovesti svjetske zvijezde, te domaćoj i stranoj publici ponuditi vrhunske glazbene doživljaje. Festival Opera Selecta karakteriziraju vrhunske izvedbe uz dašak glamura, glazbena imena koja će prepoznati publika svih jezičnih prostora, a sami događaji su na visokoj produkcijskoj razini da ih publika već tradicionalno vjerno posjećuje.

Ovogodišnje izdanje održava se od 4. srpnja do 9. kolovoza, a čast otvaranja ima nositelj titule najbolji živući violinist svijeta, Maxim Vengerov. Uz klavirsku pratnju pijanistice snažne emocionalne izvedbe Evgenije Startseve, Vengerov će pod svjetlima impozantne kule Kamerlengo izvesti četiri violinske sonate L. v. Beehovena, a koncertnu večer će upotpuniti dramski recital njemačke poezije u izvedbi nacionalnog dramskog prvaka Joška Ševe

Poznato je kako Vengerov u interpretacije Beethovenovih skladbi unosi mnogo vlastitih osjećaja za boju, tempa, dinamike te ne robuje uobičajenim uzusima izvedbe. Brojne snimke i nosači zvuka proslavili su ovog umjetnika, ali publika diljem svijeta ističe upravo njegove nastupe uživo kao neponovljivo iskustvo koje dotiče sve one koji ga slušaju. Naglašeno fraziranje, bogat, pun ton i Beethovenove sonate recept su za glazbeni doživljaj koji doziva publiku željnu vrhunske izvedbe na svjetskoj razini.

Festival kao i svake godine pruža i odmak od uobičajenih koncertnih koncepata. Spajajući modni dizajn hrvatskih dizajnera s klasičnom glazbom, nudi mogućnost gledateljima da uživaju u fuziji različitih umjetnosti te evociraju sjećanja na važan dio trogirske kulturne povijesti, Modafest koji se održavao krajem 70-ih godina. Hrvatski bendovi ELFS, KRIE Design i Koterra predstavit će se 19. srpnja na glavnom gradskom trgu uz pomno pripremljenu glazbu skladatelja Ozrena K. Glasera. Jedinstvena skladateljeva suita prožeta je citatima iz filmske i klasične glazbe kako bi modnoj priči dala savršeni glazbeni potporanj. Kako bi vizualna domena bila upotpunjena, na sceni će se naći i članovi baletnog ansambla HNK u Splitu, Matea Milas i Danyil Podhrushko.

Programska poslastica za ljubitelje opere, svojevrsni crescendo, je koncert jedne od najperspektivnijih mladih sopranistica današnjice Serene Saenz. Na gala koncertu u kuli Kamerlengo 29. srpnja uz nju će još biti i bariton Jaka Mihelač uz pratnju hrvatskog ansambla Acoustic Project Strings, a večer će upotpuniti dramski recital u izvedbi dramskog umjetnika Trpimira Jurkića

Ova zanimljiva suradnja proizašla je iz želje da se trogirskoj publici ponudi nešto novo i zanimljivo, a odabir sopranistice Serene Saenz rezultat je pomnog praćenja operne svjetske scene na kojoj Saenz glasi kao nagrađivana zvijezda u usponu: 'Muzikalnost, dobar ukus pri korištenju ukrasa i blistavi visoki tonovi s dobrim arsenalom belcanto resursa'. 

Slovenski bariton Jaka Mihelač čest je gost Berlinske državne opere, dok su članovi ansambla Acoustic Project Strings prepoznati hrvatski glazbenici koji će se osim kao pratnja solistima predstaviti instrumentalnim intermezzima. Mozart, Donizetti, Rossini, Verdi, Gounod, Korngold i Lehár skladatelji su čije ćemo skladbe čuti u izvedbi ovog gudačkog sastava. Koncept koncerta i suradnja glazbenika je nastala isključivo za potrebe festivala i kao takav je dodana vrijednost umjetničkom izričaju festivala.

Za kraj festivala, 9. kolovoza, programski zaokret u odnosu na dosad viđeno. Posebna suvremeno-barokna poslastica: hvaljeni i nagrađivani duo, violinistica Laura Vadjon i Pavao Mašić na čembalu nastupaju u čarobnom prostoru Kneževa dvora. Prostor koji je kulturni i građanski centar grada raskošno će biti obojen zvucima ovih vrhunskih interpreta koji su s razlogom postali nezaobilazni gosti na brojnim festivalima u Hrvatskoj i šire. Upravo na najbolji način djela G. F. Handela, F. Lučića, A. Corellija, A. Klobučara i drugih okrunit će ovogodišnji bogati program.

Ne propustite ovogodišnje izdanje Opere Selecte jer kao i svake godine, osvježava nas novim programima birajući atraktivne izvođače uz bogati program. Ulaznice za sva događanja potražite na platformi Adriaticket.

Vaša reakcija na temu