Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Odvjetnik Mišo Živaljić otkriva argumente zbog kojih Cesare treba ostati s majkom u Splitu

Odvjetnik Mišo Živaljić otkriva argumente zbog kojih Cesare treba ostati s majkom u Splitu

Tvrdi da se ovakva situacija prvi put događa u našem pravosuđu i da moraju probiti led

Hoće li osmogodišnji dječak Cesare na koncu biti odveden od majke Nine Kuluz, odnosno hoće li se provesti ovrha prema djetetu, još nije poznato. Nakon alarmiranja javnosti, odgođena je predaja ocu Alessandru Avenatiju u utorak, a termin nove ovrhe nije (još) definiran.

Odvjetnik Mišo Živaljić će u ponedjeljak, kada suci primaju stranke, znati više detalja, ali ono što sada daje nadu da bi se postupak mogao okončati je odluka Europskog suda za ljudska prava koju će opunomoćenik priložiti u postupcima. 

- Mislim da bi sud trebao biti upoznat s europskom konvencijom koja govori da u svim ovim slučajevima gdje je prošlo previše vremena treba zapravo revidirati sudsku odluku. Treba razmisliti je li se dogodila neka promjena ili izmijenjena okolnost zbog koje se odluka ne bi smjela izvršiti - kaže nam Živaljić.

Tu će konkretnu odluku priložiti sudu u svim ovim postupcima, a riječ je o primjeru u kojem je uključena Švicarska.

- Ista je situacija gdje je dijete trebalo vratiti po odluci suda drugom roditelju, međutim prošlo je iz nekih razloga više od četiri godine i sud je zauzeo stav da nezakonitost koja je konvalidirala smatra se da nije postojala. U tom slučaju Haška konvencija gubi svoj smisao i postupak treba obustaviti - objašnjava nam.

Dodaje da je ovakva situacija prvi put u našem pravosuđu i da moraju probiti led.

Živaljić koji je preuzeo slučaj nedavno, uočio je i niz propusta od kojih je jedan od najtežih da se osmogodišnje dijete nije ni pitalo za mišljenje niti ga je u postupku pregledao vještak.

Pravnu borbu sada nastavlja i novim primjerom gdje, kako kaže,  pokušava pokazati kako treba biti riješeno u smislu međunarodnog prava.

Hrvatska je, podsjeća, preuzela međunarodne konvencije koje su po snazi iznad svih naših važećih propisa i moramo ih se držati.

- Moramo voditi računa kako će se sve skupa odraziti na dobrobit djeteta. Moramo i primjenom prava dokazati da smo dio Europske unije, a mi se nerado držimo toga, nego gledamo samo kako dovršiti ovršni postupak da bude što manje predmeta, a to nije u redu - naglašava.

U tom smislu, treba primijeniti pravo EU, sudsku praksu Europskog suda za ljudska prava.

- Kada bi, naime, sud postupio po ovoj presudi, kažem u situaciji kao kod nas, bezrezervno bi trebao obustaviti ovakvu ovrh. Ništa drugo! - jasan je.

Haška konvencija, navodi, ima kratkotrajnu svrhu, a ako se nije dogodilo u razumnom roku ostvarenje, onda se primjenjuje međunarodno pravo kad je potrebno, ako je hitnost prošla onda imamo i naše propise te međunaradne konvencije u kojima gledamo dobrobit i interes djeteta.

Što se tiče djeteta, navodi, odlazak u Italiju nema smisla, živi godinama u našem okruženju.

- Čak i sudski vještaci govore da je nemoguće da dijete odvedeš i da krene u drugi razred u Torinu, a nije imao kontakt s ocem, ali ne krivnjom moje stranke - govori nam.

U međuvremenu, dok  Avenati zadnjih dana šalje poruke preko hrvatskih medija, istovremeno vrijeđajujući majku Ninu Kuluz na društvenim mrežama ('krvnica'), ona ga poziva na dogovor za dobrobit djeteta. 

Dio njegovih najnovijih odgovora majci je 'rasp..dila si velik broj ljudi'.

Putem medija navodi kako Nini Kuluz ne bi uskratio dijete u Italiji, a porukama joj je govorio, otkrio nam je odvjetnik, da moli Boga da sudac bude milostiv prema njoj kad dođe u Italiju.

- To su prijetnje kojima želi pokazati svoju moć nad njom. To nije ništa novo i to samo otkriva i kristalno jasno pokazuje da nije bez razloga otišla i da je bila u situaciji da mora uzeti dijete na rame i otići - slikovit je Živaljić.

Vaša reakcija na temu