Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Energija vjetra za čisti zrak

Energija vjetra za čisti zrak

Svaka peta smrt u svijetu povezuje se s nečistim zrakom

Često se u Hrvatskoj dičimo kristalno čistim morem, najboljom pitkom vodom, najljepšom prirodom i uživamo u pohvalama svih koji nam dolaze. Međutim, što je sa zrakom koji udišemo?

Nažalost, mnogobrojna istraživanja pokazuju kako je, generalno, kvaliteta zraka u Hrvatskoj loša, a u određenim dijelovima države i veoma loša. Primarni razlog tome su termoelektrane na ugljen koje su i dalje dominantne u susjednim nam zemljama, poglavito Bosni i Hercegovini te Srbiji. Ovo su ujedno i države koje imaju najlošiju kvalitetu zraka u cijeloj Europi te najveći broj preuranjenih smrti po glavi stanovnika zbog bolesti dišnih puteva uzrokovanih udisanjem mikročestica. Upravo termoelektrane ispuštaju emisije sumporovog dioksida koje mogu putovati i tisuće kilometara te uzrokovati zagađenost diljem cijele Europe. 

Istraživanje iz 2016. pokazalo je da samo 16 termoelektrana na ugljen na prostoru zapadnog Balkana emitira istu količinu sumporovog dioksida kao i 250 sličnih postrojenja u EU. Zbog toga organizacije civilnog društva traže od vlada zemalja zapadnog Balkana hitne mjere kako bi se termoelektrane na ugljen zatvorile ili uskladile svoj rad s postojećom legislativom. No danas i dalje nema promjena, a Hrvatska je prva na liniji onečišćenja koje još dodatno potiče uvozom električne energije upravo iz susjednih zemalja! 

Danas se procjenjuje kako u Europi oko 400 do 500 tisuća ljudi svake godine prijevremeno umire zbog posljedica onečišćenja zraka. Svaka peta smrt u svijetu povezuje se s nečistim zrakom - u 2019. godini ta brojka iznosila je 8,7 milijuna smrti. Hrvatska je trenutno peta zemlja u Europskoj uniji po udjelu smrti uzrokovanih onečišćenjem zraka. Pridodamo li ovoj ekološkoj i demografskoj tragediji ogroman broj bolovanja i liječenja uzrokovanih istim razlogom, shvatit ćemo o kakvom se velikom problemu radi.

Zelene prakse sada za čistu budućnost

Ipak, postavlja se pitanje, što Hrvatska uopće može napraviti po tom pitanju - kako utjecati na poboljšanje kvalitete našeg zraka. Nažalost, rješenje nije jednostavno niti brzo. 

Prije svega, potrebno je potaknuti i olakšati provođenje modernih projekata obnovljivih izvora energije. Oni Hrvatskoj mogu pružiti mogućnost da smanji, a potom i u potpunosti zaustavi, uvoz energije iz 'prljavih' termoelektrana te ih zamjeni čistom energijom koja ne ugrožava zdravlje njenih stanovnika. Potreba za smanjenjem onečišćenja te povećanjem energetske učinkovitosti i održivih oblika obnovljive energije veća je nego ikad. Tijekom posljednjih desetljeća kvaliteta zraka u Europi poboljšala se zahvaljujući zakonodavstvu, tehnologiji i smanjenom korištenju fosilnih goriva koja u velikoj mjeri zagađuju okoliš u mnogim zemljama. Iz tog razloga tvrtkama i pojedincima u Hrvatskoj danas su dostupni različiti poticaji i subvencije koje omogućavaju proizvodnju dovoljnih kapaciteta energije za potrebe poslovanja ili svakodnevne potrošnje. Povećanje vlastitih kapaciteta u konačnici dovodi i do jeftinije struje za krajnje kupce što predstavlja važan poticaj lokalnoj ekonomiji.

Obnovljivi izvori energije stanovnicima Hrvatske tako omogućuju čišći zrak, ekonomsku stabilnost, niže troškove za građane i povećanje životnog standarda. Oni ne zahtijevaju daljnju potrošnju goriva za rad te poslije proizvodnog procesa nemaju apsolutno nikakvu emisije. Samo uz njih moguća je čista i održiva budućnost za svu djecu koja će naslijediti naše more, planine i zrak u budućnosti.

Vaša reakcija na temu