Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Čistio se gornji tok Vrljike, zaštićen je u kategoriji posebnog rezervata

FOTOGALERIJA Čistio se gornji tok Vrljike, zaštićen je u kategoriji posebnog rezervata

Sudjelovalo je 30-ak volontera

Već godinama se primjećuje sve veće bujanje vodene vegetacije u gornjem toku rijeke Vrljike, koji je zaštićen u kategoriji posebnog rezervata. Prekomjerna vegetacija usporava protok vode, a na njoj se nakuplja i otpad koji dospijeva u rijeku.

Stoga se, tijekom cijeloga rujna, uz dopuštenje Ministarstva zaštite okoliša i zelene tranzicije, održava akcija čišćenja vegetacije i otpada te izvlačenje iz korita Vrljike. U akciji je do sada sudjelovalo 30-ak volontera u organizaciji JU More i krš, Hrvatskih voda, TZ Imota, RK Crveno jezero i ŠRD Šaran Proložac. 

Premda je veći dio radova izvođen u sasvim plitkoj vodi uz pomoć ručnih alata, ipak su na nekim lokacijama u akciji sudjelovali i ronioci. Tako su oni izvadili i dvije vreće otpada iz slikovita Dva oka, nedvojbeno najljepšeg od nekoliko izvora Vrljike.

Ova akcija je iznimno važna jer gornji tok Vrljike krije ihtiološki rezervat mekousne pastrve, a čišćenjem vegetacije poboljšavamo uvjete za njen opstanak. Osim toga, akcije poput ove imaju ključnu ulogu u uključivanju lokalne zajednice u zaštitu prirode. Hvala svima koji sudjeluju i pomažu očuvati našu prirodu!

Vaša reakcija na temu