Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
FOTOGALERIJA Očišćeno podmorje uvale Tiha na Hvaru

FOTOGALERIJA Očišćeno podmorje uvale Tiha na Hvaru

U sklopu projekta se planira uspostaviti interaktivna karta onečišćenih lokacija SeaCareCro

U sklopu projekta 'Zeleni plan za čišći Jadran!', udruga Zeleni plan i Grad Stari Grad organizirali su ekološku akciju čišćenja podmorja koja se održala 29. lipnja 2024. godine u uvali Tiha, Stari Grad na otoku Hvaru. Ova inicijativa, usmjerena na rješavanje rastućeg problema onečišćenja morskog dna, privukla je brojne sudionike iz različitih organizacija.

Zahvaljujući srčanom odazivu članova Javne vatrogasne postrojbe Split (JVP Split), PIK Mornar, udruge podvodnih aktivnosti Rostrum (UPA Rostrum), Dobrovoljnog vatrogasnog društva Vranjic (DVD Vranjic), Instituta za oceanografiju i ribarstvo Split (IOR Split), Grada Starog Grada i udruge Tartajun, akcija je bila izuzetno uspješna.

U sklopu ove inicijative, planira se uspostaviti interaktivna karta onečišćenih lokacija SeaCareCro.

'Ovaj alat omogućit će lokalnoj zajednici i posjetiteljima da u stvarnom vremenu prate i prijavljuju lokacije onečišćenja morskog dna. Kroz transparentno prikazivanje prikupljenih podataka, cilj nam je povećati svijest o ozbiljnosti problema morskog otpada te potaknuti kolektivne napore u rješavanju ovog ekološkog izazova. Karta će također služiti kao vrijedno sredstvo za planiranje budućih akcija čišćenja i implementaciju održivih praksi upravljanja otpadom. Naš cilj je da svatko prepozna svoju ulogu i pridruži se naporima za zaštitu morskog okoliša, bilo kroz aktivno sudjelovanje ili promjenom svakodnevnih navika', poručuju organizatori.

Ova akcija sufinancirana je kroz INA-in zeleni pojas I Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, što je omogućilo uspješnu realizaciju i povećanje svijesti o važnosti očuvanja morskog okoliša.

Zeleni plan nastavit će s organizacijom sličnih akcija i u budućnosti te poziva sve zainteresirane građane i organizacije da se pridruže našim naporima za čišći i zdraviji Jadran.

Vaša reakcija na temu