Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: RK HRVI Nemo-Adriatic FOTOGALERIJA Uspješno odrađena Eko patrola na Brijunima

FOTOGALERIJA Uspješno odrađena Eko patrola na Brijunima

Sudjelovali i ronioci DIP-a Split

Tijekom vikenda na i oko otočja Brijuni provodila se velika akcija čišćenja podmorja 'Eko patrola Brijuni 2024.' u kojoj su sudjelovali ronioci Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic i pripadnici ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske (DIP RI i DIP ST).

Akcija se provodila u cilju ukazivanja na problem onečišćenja podmorja te smanjivanja negativnog utjecaja otpada na morska staništa i podizanja razine svijesti o važnosti očuvanja mora, okoliša i prirode te potrebe očuvanja flore i faune, a provodila se u organizaciji Ronilačkog kluba HRVI Nemo-Adriatic u suradnji s JU Nacionalni park Brijuni uz podršku Plave promocije i pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Tijekom trajanja akcije ronioci su čistili nekoliko lokacija, centralnu luku na Velikom Brijunu, plaže i područje Malog Brijuna, a iz mora su izvukli različiti krupni otpad, plastiku, boce i staklo kako bi na taj način doprinijeli očuvanju mora, okoliša i prirode.

'U NP Brijuni se redovito provode akcije čišćenja podmorja kako bi se sačuvao ekosustav i bioraznolikost, posebice jer 80 posto podmorja čini nacionalni park. Ove akcije nisu samo čišćenje, već i monitoring trenutne situacije kako bismo procijenili razinu ugroze u akvatoriju, bilo da je uzrokovana lošim vremenom, vjetrom, olujama ili morskom strujom. Edukacija posjetitelja, lokalnog stanovništva, ali i zaposlenika JU NP Brijuni bitna je u očuvanju ovog fragilnog ekosustava kako bi zajedno doprinijeli boljem sutra', istaknula je Reanna Relićglasnogovornica JU NP Brijuni.

Veliku logističku podršku u provedbi ekološke akcije pružili su ronioci ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske dok je u eko akciji sudjelovao i ravnatelj Ravnateljstva civilne zaštite dr.sc. Damir Trut koji je istaknuo kako je sudjelovanje pripadnika ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite jedna u nizu akcija kojima se priključilo Ravnateljstvo civilne zaštite te osim čišćenja podmorja kroz ovakve akcije se ujedno provodi organizirano uigravanje timova koji izlaze na intervencije. U ovoj akciji sudjelovali su ronioci DIP Split i DIP Rijeka koji će ove godine u suradnji s Ministarstvom mora, prometa i infrastrukture kroz pilot projekt s Lučkim kapetanijama izlaziti na zajedničke intervencije. Napominje kako ronilačka skupina Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske u svom sastavu broji više od 90 ronilaca s dugogodišnjim ronilačkim iskustvom koji su kroz svoj ronilački staž uglavnom radili individualno te je cilj te osobe involvirati kroz sustav i prilagoditi zahtjevnim ronjenjima koja se očekuju od njih.

Voditeljica projekta 'Eko patrola Brijuni 2024.', Andreja Vedrina istaknula je važnost kontinuiranog i redovitog provođenja ekoloških akcija i izvlačenja otpada iz mora koji dolazi najčešće nakon velikih oluja, bura i juga, a otpad je predan Stručnoj službi na daljnju obradu i adekvatno zbrinjavanje.

'Želim istaknuti važnost ovakvih akcija u zaštićenim područjima, a posebno prije početka turističke sezone zbog očuvanja flore i faune, a kroz veliku medijsku vidljivost ujedno ukazujemo na adekvatno zbrinjavanje otpada na za to predviđena mjesta. Osim ekološke akcije ovdje su se provodile i vježbe pripadnika ronilačke skupine DIP CZ RH s ciljem uigravanja timova za buduće intervencije', rekao je Rene Cipovec, instruktor ronjenja i voditelj ronilačke skupine Državne intervencijske postrojbe civilne zaštite Republike Hrvatske te zahvalio kolegama roniocima, članovima kluba, ratnim vojnim invalidima i gostima na pružanju podrške i sudjelovanju u provedbi eko akcije.

Nesebičnu pomoć u provedbi ove akcije pružili su HONDA MARINE Hrvatska (Fred Bobek d.o.o.) i SCUBAlife koji daju veliku podršku ekološkim akcijama čišćenja podmorja.

Ekološka akcija se provodila pod pokroviteljstvom Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. Zajedno čuvajmo okoliš – sufinancirano sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Vaša reakcija na temu