Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Savez izviđača Hrvatske FOTO/VIDEO Volonteri pošumljavali požarište u Grebaštici

FOTO/VIDEO Volonteri pošumljavali požarište u Grebaštici

'Svjedočimo što se događa u Bosni, dio uzroka upravo je gubitak šuma'

Oko 350 volontera iz Hrvatske i Europe ovu je subotu na brdu Jelinjak u naselju Grebaštica pored Šibenika sudjelovalo u najvećoj europskoj volonterskoj akciji pošumljavanja požarišta, popularnoj Boranki. 

Ovo je ukupno 40. po redu akcija pošumljavanja požarišta u projektu Boranka, koji se ove godine održava sedmu godinu zaredom, ali i prva akcija pošumljavanja na području Šibenika. Akcije pošumljavanja na ovoj šibenskoj lokaciji održavat će se naredne tri subote s ukupno više od 1000 volontera. 

Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume, Hrvatska gorska služba spašavanja i Ravnateljstvo civilne zaštite glavni su organizatori kampanje Boranka. Akcije pošumljavanja Grebaštice provode se u partnerstvu i uz pomoć Grada Šibenika.

Na akciji su kao organizatori sudjelovali predstavnici Hrvatskih šuma, šumarije Šibenik i Saveza izviđača Hrvatske te brojni izviđači iz slavonskih, zagrebačkih i splitskih izviđačkih udruga koji su se rado odazvali pozivu kako bi pomogli obnoviti šume nestale u požaru. Pridružilo im se i 50-ak izviđača iz više europskih zemalja, okupljenih u organizaciju Friends of Scouting in Europe (FOSE), zatim planinari iz HPK-a Sveti Mihovil iz Šibenika, predstavnici šibenske Gradske uprave i Turističke zajednice Grebaštice. Volonterima su pomagali i volonteri Crvenog križa Šibenika i šibenski vatrogasci.

Više o požaru koji je devastirao brdo Jelinjak i o samoj akciji ispričao je zapovjednik DVD-a Grebaštica Krešo Banovac

'Zahvaljujući organizatorima i ljudima koji su podržali ovu akciju opet ćemo imati šumu i opet ćemo imati što čuvati. To su bili nadnaravni uvjeti tog dana kada je požar krenuo, jugo je puhalo kako nikad nije. 17 godina smo se borili sačuvati Jelinjak. Na osnovu 2001. kada je bio ovdje prvi požar, mi smo pokrenuli inicijativu da osnujemo Dobrovoljno vatrogasno društvo Grebaštica. Od tada smo se borili do ove godine, ali sada nije išlo', rekao je. 

U akciji je sudjelovalo i 150 zaposlenika Raiffeisen banke Hrvatska, koja je jedan od glavnih sponzora kampanje Boranka, koji se svake godine s velikim brojem volontera uključuju i marljivo sade nove sadnice.

'Sa Savezom izviđača Hrvatske partneri smo već šestu godinu. Svake jeseni pošumljavamo opožarena područja u Dalmaciji, Boranka je našim zaposlenicima omiljena volonterska akcija. Pridruži nas se više od 100, što pokazuje volju, želju i predanost aktivnostima poput ove. Rezultati našeg truda bit će vidljivi u sljedećih nekoliko godina, sigurni smo da ćemo svi biti ponosni kad budemo ponovno prolazili mjestima na kojima je sada samo pepeo i shvatimo da smo ih mi pomogli ozeleniti. Ove smo godine bili u Grebaštici kod Šibenika, gdje smo se, uz puno rada, dodatno povezali kao tim, ali i zabavili čineći dobro djelo', izjavio je Ivan Tolić, direktor Upravljanja ljudskim i organizacijskim potencijalom i održivosti Raiffeisen banke Hrvatska.

Predstavnici Hrvatskih šuma i Saveza izviđača Hrvatske okupljenim volonterima održali su edukaciju o važnosti šuma za okoliš i samu lokaciju na kojoj se sadi. Svim volonterima podijeljene su sadnice, alat za sadnju i radne rukavice nakon čega su šumari i izviđači volonterima prezentirali što i kako se ispravno sadi.

'Danas ćemo ovdje na brdu Jelinjak saditi mješovitu sastojinu - i to hrast crniku, crni jasen, čempres i primorac - kako bismo stvorili što kvalitetniju šumu i očuvali bioraznolikost. Dosadašnja šuma koja je izgorjela bila je mlada jer je ovo već drugi put da je ovo područje gorilo. Tako mlada šuma nema sposobnost samoobnove i zato joj moramo pomoći. Jako je važno da se ovakva požarišta što prije ponovo pošume jer nestankom šuma dolazi do erozije tla, bujičnih poplava i mnogih drugih nepogoda. Nažalost, upravo svjedočimo što se događa u Bosni, dio uzroka upravo je gubitak šuma. Naši izviđači trenutno skupljaju pomoć koju nose građanima Bosne i Hercegovine, pozivamo i sve druge da se uključe kako mogu', izjavio je Dan Špicer, Poslovni direktor Saveza izviđača Hrvatske i glavni koordinator kampanje Boranka.

Kampanja Boranka do sada je okupila više od 11.000 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 130.000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode. 

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima - Hrvatske šume, HGSS, Ravnateljstvo civilne zaštite, Crveni križ. Glavni su sponzori ovogodišnje Boranke Raiffeisen banka, Ferrero International, Radenska Adriatic, Henkel, DM, Abbot i Dacia.

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Ministarstvo vanjskih i europskih poslova, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO, agencija HEARTH, Svjetska skautska fondacija (World Scout Foundation) te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.


Vaša reakcija na temu