Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
KLIMATSKE PROMJENE Predstavlja se SECAP akcijski plan za Brač

KLIMATSKE PROMJENE Predstavlja se SECAP akcijski plan za Brač

Radionice su 10. i 11. lipnja u Supetru

U sklopu realizacije prekograničnog projekta Joint_SECAP, Splitsko-dalmatinska županija organizira radionice za predstavnike jedinica lokalne samouprave 'Predstavljanje SECAP-a za područje otoka Brača, primjera dobre prakse i mogućnosti za provedbu mjera prilagodbe' koje će se održati 10. i 11. lipnja u Supetru na Braču, u konferencijskoj dvorani 'Velaris' Bluesun Holiday Village Velaris.

Pored SECAP-a za područje otoka Brača, na skupu će biti govora o izradi energetskog akcijskog plana SDŽ kroz projekt PROSPECT2030, o planu razvoja otoka i Nacionalnom planu otpornosti i oporavka te o mogućnostima financiranja mjera iz EU fondova u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Održat će se prezentacija AdriAdapt online platforme za prilagodbu općina, gradova i županija na klimatske promjene (ADRIADAPT - PAPRAC) te će biti govora o iskustvima u izradi Plana prilagodbe na klimatske promjene - 'Changewe care', primjeni modernih tehnologija u javnoj rasvjeti kao odgovor na svjetlosno onečišćenje, o mogućnostima iskorištenja plave energije (BLUE DEAL) kao i mogućnostima financiranja obnovljivih izvora energije kroz financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora.

Joint_SECAP projekt provodi se u okviru prekograničnog programa INTERRET V-A Italija - Hrvatska i u partnerstvu s talijanskim Sveučilištem Camerino (University of Camerino). Cilj ovog projekta, vrijednog 2.094.857,50 eura je poboljšati praćenje klimatskih promjena u Splitsko-dalmatinskoj županiji, adaptacija efektima, prevencija i minimiziranje negativnih učinaka te korištenje potencijalnih prednosti i mogućnosti pozitivnih učinaka klimatskih promjena uz implementaciju unaprijed definiranih strateških mjera. 

Implementacijom projekta, povećat će se znanja i kapaciteti lokalnih vlasti o prilagođavanju klimatskim promjenama, kako bi im se omogućilo da lakše integriraju mjere klimatskih prilagodbi u postojeće energetske planove i usvoje nad-općinski pristup rješavanja navedene problematike. Kroz projekt su se razvili alati i instrumenti kojima će se podržati javne uprave u izradi strateških planova, akcijskih planova i drugih instrumenata prilagodbe klimatskim promjenama, kako bi se integrirali s postojećim energetskim planovima i omogućiti učinkovitije korištenje raspoloživih mogućnosti financiranja (npr. strukturnih fondova).

Uz to, projekt ima za cilj i podizanje svijesti građana o rizicima i odgovarajućim mjerama vezanima uz klimatske promjene, mjerenje podataka i izradu izvještaja o procjeni rizika vezanih uz klimatske promjene na određenom teritoriju te daljnjim mjerama koje se moraju poduzeti u budućnosti. Izradit će se i web platforma s bazom podataka i slobodnom distribucijom informacija o mjerljivim podacima i mjerama dostupnima na kojoj će biti predstavljene koristi vezane uz okoliš i geografskih prikaz zahvaćenih područja te će uz njenu pomoć biti omogućeno bolje daljnje planiranje procesa ulaganja i razvoja regija po europskim standardima. Projektne aktivnosti rezultirale su izradom zajedničkog akcijskog plana (SECAP) za otok Brač.

U projektu sudjeluje osam partnera iz Italije i Hrvatske. Više informacija o projektu može se pronaći na https://dalmacija.hr/programi-gospodarstva/eu-projekti/joint_secap.

Vaša reakcija na temu