KLIMATSKE PROMJENE Predstavlja se SECAP akcijski plan za Brač

KLIMATSKE PROMJENE Predstavlja se SECAP akcijski plan za Brač

Radionice su 10. i 11. lipnja u Supetru

U sklopu realizacije prekograničnog projekta Joint_SECAP, Splitsko-dalmatinska županija organizira radionice za predstavnike jedinica lokalne samouprave 'Predstavljanje SECAP-a za područje otoka Brača, primjera dobre prakse i mogućnosti za provedbu mjera prilagodbe' koje će se održati 10. i 11. lipnja u Supetru na Braču, u konferencijskoj dvorani 'Velaris' Bluesun Holiday Village Velaris.

Pored SECAP-a za područje otoka Brača, na skupu će biti govora o izradi energetskog akcijskog plana SDŽ kroz projekt PROSPECT2030, o planu razvoja otoka i Nacionalnom planu otpornosti i oporavka te o mogućnostima financiranja mjera iz EU fondova u razdoblju od 2021. do 2027. godine. Održat će se prezentacija AdriAdapt online platforme za prilagodbu općina, gradova i županija na klimatske promjene (ADRIADAPT - PAPRAC) te će biti govora o iskustvima u izradi Plana prilagodbe na klimatske promjene - 'Changewe care', primjeni modernih tehnologija u javnoj rasvjeti kao odgovor na svjetlosno onečišćenje, o mogućnostima iskorištenja plave energije (BLUE DEAL) kao i mogućnostima financiranja obnovljivih izvora energije kroz financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora.

Joint_SECAP projekt provodi se u okviru prekograničnog programa INTERRET V-A Italija - Hrvatska i u partnerstvu s talijanskim Sveučilištem Camerino (University of Camerino). Cilj ovog projekta, vrijednog 2.094.857,50 eura je poboljšati praćenje klimatskih promjena u Splitsko-dalmatinskoj županiji, adaptacija efektima, prevencija i minimiziranje negativnih učinaka te korištenje potencijalnih prednosti i mogućnosti pozitivnih učinaka klimatskih promjena uz implementaciju unaprijed definiranih strateških mjera. 

Implementacijom projekta, povećat će se znanja i kapaciteti lokalnih vlasti o prilagođavanju klimatskim promjenama, kako bi im se omogućilo da lakše integriraju mjere klimatskih prilagodbi u postojeće energetske planove i usvoje nad-općinski pristup rješavanja navedene problematike. Kroz projekt su se razvili alati i instrumenti kojima će se podržati javne uprave u izradi strateških planova, akcijskih planova i drugih instrumenata prilagodbe klimatskim promjenama, kako bi se integrirali s postojećim energetskim planovima i omogućiti učinkovitije korištenje raspoloživih mogućnosti financiranja (npr. strukturnih fondova).

Uz to, projekt ima za cilj i podizanje svijesti građana o rizicima i odgovarajućim mjerama vezanima uz klimatske promjene, mjerenje podataka i izradu izvještaja o procjeni rizika vezanih uz klimatske promjene na određenom teritoriju te daljnjim mjerama koje se moraju poduzeti u budućnosti. Izradit će se i web platforma s bazom podataka i slobodnom distribucijom informacija o mjerljivim podacima i mjerama dostupnima na kojoj će biti predstavljene koristi vezane uz okoliš i geografskih prikaz zahvaćenih područja te će uz njenu pomoć biti omogućeno bolje daljnje planiranje procesa ulaganja i razvoja regija po europskim standardima. Projektne aktivnosti rezultirale su izradom zajedničkog akcijskog plana (SECAP) za otok Brač.

U projektu sudjeluje osam partnera iz Italije i Hrvatske. Više informacija o projektu može se pronaći na https://dalmacija.hr/programi-gospodarstva/eu-projekti/joint_secap.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(100256, "");
Pregledaj komentare