Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Predstavljen projekt DIH-a Innovamare, 'plavog šampiona' Europske unije

Predstavljen projekt DIH-a Innovamare, 'plavog šampiona' Europske unije

Održana konferencija za medije

Danas je na Veleučilište u Šibeniku održana konferenciji za medije povodom proglašenja projekta Digitalno inovacijskog HUB-a InnovaMare 'plavim šampionom' ili 'Blue Championom' na summitu Europske investicijske banke u Luxembourgu, 13. svibnja 2024.

'EU Blue Champion' je inicijativa putem koje Europska komisija i Europska investicijska banka (EIB) odabiru 20 najboljih tvrtki, projekata i inicijativa iz područja plave ekonomije te odabranim projektima pružaju savjetodavne usluge te podršku u financiranju, razvoju poslovnog modela te povezivanju s tvrtkama i organizacijama radi stvaranja partnerstva na EU razini.

Ove godine jedan od odabranih projekata i jedini od njih dvadeset koji nije privatna tvrtka je projekt DIH-a InnovaMare, kojeg su zajednički osnovale Hrvatska gospodarska komora, Institut Ruđera Boškovića, Sveučilište u Zadru te Šibensko-kninska županija.


Na početku konferencije, predstavnike medija pozdravio je dekan Veleučilišta u Šibeniku, dr. sc. Ljubu Runjić i istaknuo da su projekti kao ovaj temelj razvoja gospodarstva u našoj županiji, ali i društva znanja i inovacije, dok je zamjenik gradonačelnika Grada Šibenika, Danijel Mileta istaknuo da Grad Šibenik uvijek podržava inovativne projekte kao što je ovaj.

Mateo Ivanac, voditelj Odjela za inovacijski sustav iz Centra za inovacije i EU projekte Hrvatske gospodarske komore te predsjednik Uprave DIH-a InnovaMare ukratko je predstavio projekt i inicijativu 'EU Blue Champions'.

- Prije pet godina pokrenuli smo projekt InnovaMare s ciljem povezivanja dionike iz različitih sektora na temu održivosti Jadranskog mora i razvoja pomorskih tehnologija.

Postigli smo nekoliko izvrsnih rezultati, kao što je prekogranična suradnja, financiranje novih projekata u vrijednosti od 12 milijuna eura te uspostava mreže i infrastrukture u Jadranskom moru za testiranje morskih tehnologija. Europska investicijska banka i Europska komisija prepoznale su naš trud i rad te odabrale nas kao 'plavog šampiona' ove godine. 'Plavi šampion' nije samo nagrada koja označava izvrsnost, nego i dobar početak ostvarenja konkretnih planova, kao što je izgradnja Tehnološkog parka za morske tehnologije Sveučilišta u Zadru te Centra kompetencija u morskim tehnologijama u Šibeniku – kazao je Ivanac.

Župan Šibensko-kninske županije, dr. sc. Marko Jelić zahvalio se svim partnerima i suradnicima u realizaciji ovog projekta te zaposlenicima i pročelnici UO za zaštitu okoliša, prostorno uređenje, gradnju i komunalne poslove, dr. sc. Sanji Slavici Matešić:

- Zahvaljujući ovom projektu, Šibensko-kninska županija uskoro će postati centar Europe kad je riječ o morskim i inovativnim tehnologijama, što će nam svakako pomoći u postizanju ciljeva vezanih uz održivost Jadranskog mora i eliminaciju onečišćenja.

Naravno, razvoj tehnologija i razmjena znanja kojeg DIH InnovaMare omogućuje pozitivno će utjecati i na razvoj gospodarstva u županiji, posebice plavog i održivog gospodarstva. Presretan sam što se u našoj županiji planira izgradnja za to potrebne infrastrukture koja će dodatno privući nove investitore i bolje nas plasirati na europskom i globalnom tržištu – kazao je župan Jelić.

Podsjetimo, DIH InnovaMare jedinstven je primjer suradnje između dionika iz privatnog, javnog te znanstveno-istraživačkog sektora s ciljem jačanja istraživačkih kapaciteta te razvoja inovativnih pomorskih tehnologija i infrastrukture u području plave ekonomije. Projekt ima izuzetan značaj za Hrvatsku i Jadransko-jonsku regiju, kao i na razvoj održive plave ekonomije i postizanje ciljeva Zelenog plana EU-a.

Vaša reakcija na temu