Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: -Rita- RECEPT Voćni užitak s jagodama

RECEPT Voćni užitak s jagodama

Lagani desert

Voćni užitak s jagodama ima kremu koja je tako fino pjenasto mekana da to jednostavno treba probati. Svoje je ime dobio potpuno zasluženo, a fina pjenasto mekana krema nešto je što zaista morate probati, piše Recepttura.

Sastojci

Biskvit:

8 bjelanjaka

120 g šećera

60 g oštrog brašna

100 ml vrućeg mlijeka za zalijevanje

Krema:

8 žumanjaka

160 g šećera

2 vanilin šećera

50 g oštrog brašna

500 ml mlijeka

250 g maslaca ili margarina

500 g jagoda

Sloj od šlaga:

500 ml vrhnja za šlag

Ukrašavanje:

narezane jagode

Upute

Bjelanjke ulupati u čvrsti snijeg, pa dodati šećer.

Opet miksati da se šećer otopi i smjesa dobije svilenkasti sjaj.

Sipati oštro brašno pa ručno pjenjačom sjediniti smjesu.

Protvan dimenzija 23×34 centimetra namastiti i pobrašniti.

Prebaciti smjesu za biskvit i dobro je zagladiti.

Biskvit se peče u zagrijanoj pećnici na 170 stupnjeva 20 minuta.

Vrući biskvit zaliti s vrućim mlijekom i ostaviti da se ohladi na sobnu temperaturu.

Za kremu pomiješati žumanjke sa šećerom i vanilin šećerom da smjesa posvijetli a zatim u nju dodati oštro brašno, te od mlijeka odvaditi oko 100 ml i sve dobro izmiješati.

Ostatak mlijeka staviti da zakipi.

Kad mlijeko zakipi maknuti ga sa strane i u njega uliti smjesu.

Kratko promiješati pa opet vratiti na vatru i kuhati uz miješanje da se krema zgusne.

Vruću kremu pokriti s prozirnom folijom i ostaviti 10-ak minuta da se ohladi.

Dok se krema hladi, oprati, posušiti i narezati jagode na četvrtine.

Nakon 10-ak minuta u kremu ubaciti maslac ili margarin narezan na kockice i dobro ručno izmiješati.

Toplu kremu staviti preko ohlađenog biskvita i nakon toga u nju utisnuti narezane jagode.

Za kraj umutiti vrhnje za šlag u čvrsti šlag te ga nanijeti preko žute kreme i dobro zagladiti.

Kolač ohladiti u frižideru preko noći prije rezanja i posluživanja.

Po želji ukrasiti s narezanim jagodama.

Vaša reakcija na temu