Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Philippe Murray-Pietsch / Unsplash Sedam savjeta za savršene palačinke

Sedam savjeta za savršene palačinke

Dobar tek

Palačinke su omiljena poslastica diljem svijeta. Nebrojeno je mnogo načina pripreme; možeš raditi američke ili crepes, slatke ili slane, punjene, zapečene ili s preljevom...

Rachael Ray, celebrity chefica i autorica kuharica, donosi 7 jednostavnih trikova koji će ti pomoći da baš svaki put napraviš fantastično mekane i ukusne palačinke, piše Miss Gastro.

1. Za palačinke uvijek koristi mlaćenicu

Kiselost mlaćenice dodaje okus i pomaže palačinkama da postanu mekše od onih napravljenih s običnim mlijekom. Relativno ju je lako nabaviti; dostupna je u supermarketima te u specijaliziranom trgovinama koje drže male mljekare. 

2. Sastojci za palačinke moraju biti sobne temperature

Pričekaj da sastojci, osobito brašno, jaja te maslac i mlijeko, dosegnu sobnu temperaturu prije nego ih upotrijebiš. Na taj način, sastojci će se lakše uklopiti u tijesto, a spriječiti ćeš i prekomjerno miješanje.

3. Umuti bjelanjke u snijeg

Za pahuljaste i meke palačinke, odvoji žumanjke od bjelanjaka te bjelanjke umuti u čvrsti snijeg.  Žumanjke pomiješaj s mokrim sastojcima. Snijeg od bjelanjaka pažljivo umiješaj na samom kraju.

4. Nemoj 'mučiti' smjesu za palačinke

Previše miješanja stvara gluten, a upravo gluten pridonosi žilavoj teksturi palačinki koju želimo izbjeći. Poneka mala grudica neće naškoditi, ne brini. 

5. Kad pečeš palačinke dobro zagrij tavu! 

Sjajne palačinke započinju vrućom tavom. Pričekaj da se tava dobro zagrije prije no što uliješ smjesu. 

Tava za palačinke mora biti vruća!

6. Koristi ulje kad pečeš palačinke

Za ujednačenu zlaćanu boju palačinki možeš koristiti ulje umjesto maslaca. Maslac mnogo brže izgara.

7. Palačinke nemoj prerano okretati

Znat ćeš da je vrijeme da se palačinka okrene kad rubovi palačinke počnu izgledati pomalo suho, a mjehurići na vrhu pucaju, ostavljajući za sobom male rupe.

Vaša reakcija na temu