Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Splitsko-dalmatinska županija u fokusu gastronomskih ljubitelja

Splitsko-dalmatinska županija u fokusu gastronomskih ljubitelja

Čak 18 restorana pod svjetlima Michelinovog vodiča

Splitsko-dalmatinska županija sve više se profilira kao vrhunska gastronomska destinacija.  

Ovaj značajni pomak potvrđuje najnovije izdanje svjetski poznatog gastronomskog vodiča  Michelin, koji je nedavno ažuriran i uključuje čak 18 preporučenih restorana iz Splitsko-dalmatinske županije, odnosno restorane ZOI, Šug, Zinfandel Food & Wine bar, PiNKU fish  and wine, konobu Fetivi, Dvor, Zrno Soli, Kadena, BÒME u Splitu, restorane Mare, Il Ponte,  konobu TRS u Trogiru, dva restorana u Supetru, konobu Kala i restoran Otok, dva restorana  na otoku Hvaru, Mediterraneo (Hvar) i The Restaurant – Maslina Resort (Stari Grad) te restoran  Nicolo Polo u Gradcu i Jeny u Tučepima.  

'Iznimno smo ponosni što je Michelin ove godine prepoznao i uvrstio 18 restorana s područja  Splitsko-dalmatinske županije u svoj prestižni vodič. Ova priznanja su rezultat predanog rada  naših restauratera, chefova i svih koji su svojim trudom doprinijeli ovoj značajnoj potvrdi  izvrsnosti naše gastronomije. Svaki od ovih restorana donosi jedinstvenu priču, obogaćujući  našu kulinarsku scenu autentičnim jelima koja odražavaju bogatu tradiciju i inovativnost  našeg kraja. 

Ova priznanja nisu samo osobni uspjeh za svakog od dobitnika, već i veliki korak  naprijed za cijelu županiju, koja se sve više pozicionira kao vrhunska destinacija za ljubitelje  gastronomije. Vjerujemo da će se u budućnosti na ovom popisu naći još mnogi drugi restorani  s naše obale, otoka i zaleđa, čime ćemo dodatno prikazati raznolikost i bogatstvo naše  gastronomske baštine. Želimo da Splitsko-dalmatinska županija postane sinonim za vrhunsku  gastronomsku ponudu i da naši posjetitelji uživaju u svemu što naš kraj može ponuditi',  istaknula je direktorica Turističke zajednice Splitsko-dalmatinske županije Ivana Vladović.  

Priznanja Michelina nastavak su jačanja prepoznatljivosti Splitsko-dalmatinske županije kao  gastronomske destinacije te jačanje proizvoda gastronomije i potražnje za istim iz godine u  godinu. Naime, prema posljednjem istraživanju TOMAS Hrvatska u kojem je obuhvaćena  godina 2022. i 2023., zabilježen je izrazit rast gastronomije kao jednog od motiva dolaska s 5%  (u 2019.) na čak 22% u 2022./2023.. 

Turistička zajednica Splitsko-dalmatinske županije upravo  iz navedenog razloga veliki fokus stavlja na promociju gastronomije kao jednog od ključnih  proizvoda u razvoju cjelogodišnjeg turizma te isticanju autentičnosti i kvalitete ponude  Splitsko-dalmatinske županije. Jedan od primjera toga je i projekt 'Dalmatinska marenda' kojim se vrednuje bogata gastronomska baština i umijeće spremanja namirnica u srednjoj  Dalmaciji te kao takav namijenjen čuvanju identiteta Splitsko-dalmatinske županije te  stvaranju dodatnih ponuda za domaće i strane turiste.

Vaša reakcija na temu