Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
SVIBANJ ZA PRSTE POLIZAT' Makarska rivijera postaje epicentar eksplozije okusa

SVIBANJ ZA PRSTE POLIZAT' Makarska rivijera postaje epicentar eksplozije okusa

Autentica Food&Wine održava se od 10. do 20. svibnja

Jeste li znali da, na radost zagriženih gastronomada i turističkih znalaca, u svibnju Makarska rivijera priprema najukusniji festival ikada? Desetodnevno događanje, naziva elegantnog kao i sam njegov sadržaj - Autentica Food&Wine 2024 - rezultat je zajedničkog truda turističkih zajednica općine Brela, grada Makarske, općine Tučepi i općine Podgora, uz partnerstvo TZ Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinske županije i Bluesun hotela, a održat će se od 10. do 20. svibnja 2024.. Odlučite li se za makar neko od događanja u sklopu raskošnog prigodnog programa, otkrit ćete zašto je makarski svibanj - baš za prste polizat'!

Riječ struke

Manifestacija započinje svečanim otvorenjem 10. svibnja u Bluesun hotelu Soline u Brelima, za ljubitelje gastronomije odista interesantnim panelima na temu Uloge gastronomije u razvoju destinacije i Koncepta izvrsnosti i originalnosti u gastronomiji, koji će u fokus staviti trendove na na eno-gastro tržištu te stanje i mogućnosti unapređenja domaće gastronomije, uz prezentaciju dalmatinske marende. 

'Veseli nas što će ovu priliku uveličati uistinu zvučna imena domaće gastro scene - od najrenomiranijih chefova u Hrvatskoj, poput Rudolfa Štefana, chefa i vlasnika restorana Pelegrini u Šibeniku, omiljenog kulinarskog čarobnjaka Ivana Pažanina te pastry chefice Tee MamutU narednim danima, morske oaze koje smo do sada poznavali najviše po božanstvenim plažama - Brela, Tučepi, Makarska i Podgora - postat će pravi mali epicentri eksplozije okusa!', poručuju organizatori.

Naime, njihovi će restorani i konobe kroz sve dane festivala nuditi tradicionalnu dalmatinsku marendu po promotivnim cijenama, posjetiteljima će vrata otvoriti kušaonice vina i maslinova ulja, a svaka općina i grad na rivijeri jedan dan unutar festivala priredit će na javnim gradskim trgovima feštu od hrane i vina, gdje će se kuhati tradicionalna dalmatinska jela, izlagati proizvodi lokalnih OPG-ova, te će se moći degustirati i kupiti vina i maslinova ulja. Naravno, kako to u Dalmaciji obično i biva, vrhunska hrana i piće bit će neizostavno začinjeni i nastupima poznatih izvođača.

Posjetite Tučepe, Makarsku, Podgoru i Brela

Dana 11. svibnja, guštat će se u dalmatinskoj marendi predstavljenoj u okviru cooking showa Blue Sun hotela i lokalnih ugostitelja.

Makarska će 16. svibnja prštati od okusa - pored degustacije vrsnih vina makarskih i imotskih vinara, paških sireva, proizvođača meda iz Udruge medara, pršuta te craft piva iz Prve makarske pivovare, posjetitelji će guštati u autentičnom Makarskom rižotu, koji će uz svesrdnu pomoć izvrsnog makarskog kulinara Maria Tomaša pripremiti nitko drugi doli omiljeni domaći chef Ivan Pažanin!

Bit će za Ivana i ocjenjivačkog posla - u društvu kolegica - meštrovice Tee Mamut i čuvarice jela biokovskog kraja Vedrane Vele Puharić, ocjenjivat će i Makarana torte, u čijem spravljanju će se natjecati vrsne domaćice, a mnogi jedva čekaju probati profinjenu slasticu od badema, koja će dočarati kako se jelo u gospodskim kućama makarskog kraja! Radionica Kist i pit koja sljubljuje umjetnost i vino, atraktivan probiotički napitak - domaća Kocha Kombucha i, za kraj, nastup klape Cambi na Kačićevu trgu!

Idućeg dana, 17. svibnja, u Podgori, vrijeme je za iskonske tradicionalne, ali i signature poslastice - naime, uz dalmatinsku marendu, dane otvorenih restorana, kušaonica vina i maslinova ulja te sajam OPG-ova, očekuje nas radionica izrade Kumpeta, slastice koja je obilježila Mediteran i čiji korijeni dolaze iz praskozorja civilizacije - ovu iznimnu delikatesu, čiji naziv dolazi od latinske riječi cupida - poželjna, posjetitelje će naučiti spravljati Vedrana Vela Puharić! Dozu raskošno slatkog donijet će i Autentica chocolate workshop by Nadalina, a dozu kofeina vrijedni barmeni, koji će u sklopu Autentica barmen showa pripremati i Podgora's signature coffee. Pored još jedne radionice Kist i pit, ne treba propustiti ni cooking show na kojem se priprema 'Dalmatinska teća' hotelske kuće Medora Hotels & Resorts. Sve će biti upotpunjeno zabavnim programom by DJ Duple Izgubljena generacija te premijernim nastupom Klape Podgora.

U istom tempu nastavljaju i Brela, koja će narednog dana, 18. svibnja, pružiti još jednu priliku da se  posjetitelji kroz cooking show upoznaju s toliko omiljenim i ovom podneblju svojstvenim konceptom dalmatinske marende - mjestom će zamirisati slasna tuna na pašticadu, ali i blitvenjak, u čijoj se pripremi može okušati u još jednoj radionici pod budnim okom Vedrane Vele Puharić. 

'Neizostavni Autentica barmen show i začin za kraj večeri je koncert klape Berulia, pobrinut će se da makarska gastro avantura s tradicijskim potpisom Vama i Vašim nepcima ostane - a gdje drugo, nego u ponajljepšem sjećanju!', poručuju organizatori. 

Vaša reakcija na temu