Jeste li znali da, na radost zagriženih gastronomada i turističkih znalaca, u svibnju Makarska rivijera priprema najukusniji festival ikada? Desetodnevno događanje, naziva elegantnog kao i sam njegov sadržaj - Autentica Food&Wine 2024 - rezultat je zajedničkog truda turističkih zajednica općine Brela, grada Makarske, općine Tučepi i općine Podgora, uz partnerstvo TZ Splitsko-dalmatinske županije, Splitsko-dalmatinske županije i Bluesun hotela, a održat će se od 10. do 20. svibnja 2024.. Odlučite li se za makar neko od događanja u sklopu raskošnog prigodnog programa, otkrit ćete zašto je makarski svibanj - baš za prste polizat'!
Riječ struke
Manifestacija započinje svečanim otvorenjem 10. svibnja u Bluesun hotelu Soline u Brelima, za ljubitelje gastronomije odista interesantnim panelima na temu Uloge gastronomije u razvoju destinacije i Koncepta izvrsnosti i originalnosti u gastronomiji, koji će u fokus staviti trendove na na eno-gastro tržištu te stanje i mogućnosti unapređenja domaće gastronomije, uz prezentaciju dalmatinske marende.
'Veseli nas što će ovu priliku uveličati uistinu zvučna imena domaće gastro scene - od najrenomiranijih chefova u Hrvatskoj, poput Rudolfa Štefana, chefa i vlasnika restorana Pelegrini u Šibeniku, omiljenog kulinarskog čarobnjaka Ivana Pažanina te pastry chefice Tee Mamut! U narednim danima, morske oaze koje smo do sada poznavali najviše po božanstvenim plažama - Brela, Tučepi, Makarska i Podgora - postat će pravi mali epicentri eksplozije okusa!', poručuju organizatori.
Naime, njihovi će restorani i konobe kroz sve dane festivala nuditi tradicionalnu dalmatinsku marendu po promotivnim cijenama, posjetiteljima će vrata otvoriti kušaonice vina i maslinova ulja, a svaka općina i grad na rivijeri jedan dan unutar festivala priredit će na javnim gradskim trgovima feštu od hrane i vina, gdje će se kuhati tradicionalna dalmatinska jela, izlagati proizvodi lokalnih OPG-ova, te će se moći degustirati i kupiti vina i maslinova ulja. Naravno, kako to u Dalmaciji obično i biva, vrhunska hrana i piće bit će neizostavno začinjeni i nastupima poznatih izvođača.
Posjetite Tučepe, Makarsku, Podgoru i Brela
Dana 11. svibnja, guštat će se u dalmatinskoj marendi predstavljenoj u okviru cooking showa Blue Sun hotela i lokalnih ugostitelja.
Makarska će 16. svibnja prštati od okusa - pored degustacije vrsnih vina makarskih i imotskih vinara, paških sireva, proizvođača meda iz Udruge medara, pršuta te craft piva iz Prve makarske pivovare, posjetitelji će guštati u autentičnom Makarskom rižotu, koji će uz svesrdnu pomoć izvrsnog makarskog kulinara Maria Tomaša pripremiti nitko drugi doli omiljeni domaći chef Ivan Pažanin!
Bit će za Ivana i ocjenjivačkog posla - u društvu kolegica - meštrovice Tee Mamut i čuvarice jela biokovskog kraja Vedrane Vele Puharić, ocjenjivat će i Makarana torte, u čijem spravljanju će se natjecati vrsne domaćice, a mnogi jedva čekaju probati profinjenu slasticu od badema, koja će dočarati kako se jelo u gospodskim kućama makarskog kraja! Radionica Kist i pit koja sljubljuje umjetnost i vino, atraktivan probiotički napitak - domaća Kocha Kombucha i, za kraj, nastup klape Cambi na Kačićevu trgu!
Idućeg dana, 17. svibnja, u Podgori, vrijeme je za iskonske tradicionalne, ali i signature poslastice - naime, uz dalmatinsku marendu, dane otvorenih restorana, kušaonica vina i maslinova ulja te sajam OPG-ova, očekuje nas radionica izrade Kumpeta, slastice koja je obilježila Mediteran i čiji korijeni dolaze iz praskozorja civilizacije - ovu iznimnu delikatesu, čiji naziv dolazi od latinske riječi cupida - poželjna, posjetitelje će naučiti spravljati Vedrana Vela Puharić! Dozu raskošno slatkog donijet će i Autentica chocolate workshop by Nadalina, a dozu kofeina vrijedni barmeni, koji će u sklopu Autentica barmen showa pripremati i Podgora's signature coffee. Pored još jedne radionice Kist i pit, ne treba propustiti ni cooking show na kojem se priprema 'Dalmatinska teća' hotelske kuće Medora Hotels & Resorts. Sve će biti upotpunjeno zabavnim programom by DJ Duple Izgubljena generacija te premijernim nastupom Klape Podgora.
U istom tempu nastavljaju i Brela, koja će narednog dana, 18. svibnja, pružiti još jednu priliku da se posjetitelji kroz cooking show upoznaju s toliko omiljenim i ovom podneblju svojstvenim konceptom dalmatinske marende - mjestom će zamirisati slasna tuna na pašticadu, ali i blitvenjak, u čijoj se pripremi može okušati u još jednoj radionici pod budnim okom Vedrane Vele Puharić.
'Neizostavni Autentica barmen show i začin za kraj večeri je koncert klape Berulia, pobrinut će se da makarska gastro avantura s tradicijskim potpisom Vama i Vašim nepcima ostane - a gdje drugo, nego u ponajljepšem sjećanju!', poručuju organizatori.