Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT Akademski sindikat traži da se preispita odluka o ponovnom imenovanju Radovana Fuchsa na mjesto ministra

Akademski sindikat traži da se preispita odluka o ponovnom imenovanju Radovana Fuchsa na mjesto ministra

'U naslovno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom izboru izabran bez ispunjavanja zakonskih uvjeta za to zvanje'

Akademski sindikat se protivi ponovnom imenovanju Radovana Fuchsa na mjesto ministra znanosti i obrazovanja. Podsjetili su kako su se javnosti obratili priopćenjem 18. ožujka kada su upozorili da novi zakoni i podzakonski akti u sustavu visokog obrazovanja i znanosti ne razvijaju sustav već ga urušavaju, naveli su razloge takvog stanja u činjenici da ministar Fuchs nikada nije bio zaposlen ni u jednom sustavu obrazovanja, a njegov državni tajnik za visoko obrazovanje i znanost nije ni sveučilišni nastavnik niti znanstvenik, ukazali su na štetne posljedice 'da takav nekompetentan ministar i njegov državni tajnik za visoko obrazovanje i znanost imenuju članove upravljačkih i nadzornih tijela u sustavu visokog obrazovanja i znanosti te su do sada, imenovanjem pojedinih nekompetentnih osoba u tim tijelima, ugrozili razvoj nekoliko javnih institucija te postavili pitanje kako je moguće da politiku u sustavu obrazovanja vodi osoba koja nikad nije radila u tom sustavu, odnosno, da njegova desna ruka, koja vodi politiku visokog obrazovanja i znanosti nije ni sveučilišni nastavnik niti znanstvenik.

'Pitanje koje nije bio postavljeno u priopćenju, ali je bilo prisutno u javnosti, glasilo je kako je bilo moguće da ministar i njegov državni tajnik za znanost i visoko obrazovanje 2022. godine dobiju novu priliku da provedu u osnovi istu onu zakonsku reformu sustava znanosti i visokog obrazovanja koja je 2011. godine doživjela debakl, jer je bila plebiscitarno odbijena od akademske zajednice, političkih struktura i najšire javnosti. U međuvremenu se ispostavilo da su ministar Radovan Fuchs i državni tajnik za znanost i visoko obrazovanje Ivo Šušak sustav znanosti i visokog obrazovanja, koji su uspješno doveli do urušavanja, itekako znali iskoristili za osobne probitke', poručuju iz Akademskog sindikata.

Dodaju kako je državni tajnik, Ivo Šušak, nakon dolaska na funkciju u Upravu za visoko obrazovanje Ministarstva znanosti i obrazovanja upisao doktorski studij na Pravnom fakultetu Sveučilišta J. J. Strossmayer u Osijeku, koje ima bogatu tradiciju akademskog servisiranja državnih dužnosnika, dakle na instituciji nad kojom ima pravo nadzora i koja je ovisna o njegovim uslugama.

'Postoje jasne naznake da je na drugoj instituciji, na Sveučilištu obrane i sigurnosti Dr. Franjo Tuđman, nad kojom također ima pravo nadzora i koja je ovisna o njegovim uslugama, na kraju aktualnog mandata državnog tajnika osigurao odstupnicu na atraktivno radno mjesto glavnog tajnika Sveučilišta. Natječaj za to radno mjesto raspisan je u Narodnim novinama 16. travnja 2024. godine. Ministar Radovan Fuchs izabran je u naslovno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom izboru na Sveučilištu u Rijeci 20. srpnja 2021., dakle za vrijeme obnašanja dužnosti ministra znanosti i obrazovanja na koju je imenovan 24. srpnja 2020. Postupak izbora pokrenut je 29. travnja 2021.', navode iz sindikata te naglašavaju kako je ovaj izborni postupak, koji je pokrenut i u rekordnom roku dovršen u vrijeme obnašanja dužnosti ministra, problematičan u etičkom i političkom aspektu mogućeg sukoba interesa.

'Međutim, glavni je problem u činjenici da je Radovan Fuchs u naslovno znanstveno-nastavno zvanje redovitog profesora u trajnom izboru izabran bez ispunjavanja zakonskih uvjeta za to zvanje. Izbor je obavljen u resoru i sustavu znanosti i visokog obrazovanja nad kojim Radovan Fuchs kao ministar ima obvezu nadziranja zakonitosti postupanja. Iz reakcije mandatara za sastav nove vlade u saborskoj raspravi 18. svibnja 2024. proizlazi da u momentu predlaganja novih ministara mandatar nije bio upoznat s činjenicama i okolnostima ovog slučaja, koje su inače u javnosti poznate već duže vremena. Tjednik Nacional o tome je opširno pisao u više navrata (8. 8. 2023., 5. 9. 2023., 19. 9. 2023., 17. 10. 2023. i 2. 4. 2024.) da bi u broju od 7. svibnja 2024. objavio vijest da je USKOK, po prigovoru podnositelja prijave zbog nezakonitog izbora u znanstveno-nastavna zvanja ministra Fuchsa, pokrenuo izvide u ovom predmetu. U članku su objavljeni i širi izvodi iz Odluke USKOK-a od 19. travnja 2024.', podsjećaju.

Zaključuju kako se protive ponovnom imenovanju Radovana Fuchsa na mjesto ministra i traže da se preispita odluka o imenovanju. 

Traže i da se iznesene činjenice i osnovane sumnje uzmu u obzir prilikom imenovanja državnog tajnika za znanost i visoko obrazovanje u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Vaša reakcija na temu