Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Veljko Martinović Branko Bačić nije se pojavio na suđenju Kalmeti, evo kako se opravdao

Branko Bačić nije se pojavio na suđenju Kalmeti, evo kako se opravdao

Bivšem ministru se opet sudi zbog izvlačenja novca iz cestarskih tvrtki

Branko Bačić, potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva, nije se u utorak pojavio na ponovljenom suđenju Božidaru Kalmeti, istaknutom HDZ-ovcu koji je godinama bio ministar prometa, piše N1.

Branko Bačić trebao je biti ispitan kao svjedok na procesu protiv Kalmete kojem se ponovno sudi zbog sudjelovanja u izvlačenju novca iz cestarskih tvrtki, ali i izrade filma 'Prometna renesansa Hrvatske'. Film je za ondašnjih 612 tisuća kuna napravila tvrtka Fimi media, no nikada nije prikazan.

Fimi medija je prema pravomoćnoj presudi iz istoimene afere služila HDZ-u za izvlačenje novca iz raznih javnih poduzeća za preplaćene i nepostojeće marketinške usluge.

Za promociju je trebao poslužiti i Kalmetin filmić. Iako je na sud pozvan da svjedoči upravo o tom filmu, Bačić, koji je bio državni tajnik u Kalmetinom ministarstvu, danas se nije pojavio. Svoj nedolazak ispričao je još prije nekoliko dana službenom spriječenošću odnosno radom na Godišnjem izvješću Vlade koje se upravo iznosi u Saboru.

Tijekom prvog suđenja Bačić je već bio ispitivan o 'Prometnoj renesansi'.

'Svrha filma što ga je ministar naručio bilo je da se pred izbore 2007. pokaže koliko smo bili uspješni ranijih nekoliko godina', kazao je tada Bačić, ali nije znao je li bilo natječaja za izradu filma.

Izrazio je uvjerenje da je Kalmeta sve napravio prema pravilima javne nabave. 

'Željeli smo ostaviti dokument jednog vremena', dodao je Bačić naglasivši kako Kalmetino ministarstvo nije bilo jedino koje je naručivalo takvu promidžbu. O prikazivanju filma u javnosti trebao je odlučiti sam Kalmeta, piše N1.

Vaša reakcija na temu