Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Povodom Svjetskog dana oživljavanja splitski Crveni križ postavlja Automatske vanjske defibrilatore na dvije lokacije u gradu

Povodom Svjetskog dana oživljavanja splitski Crveni križ postavlja Automatske vanjske defibrilatore na dvije lokacije u gradu

Obilježava se 16. listopada

S ciljem podizanja svijesti o važnosti ranog prepoznavanja srčanog zastoja i edukacije građana, liječnika i drugih zdravstvenih djelatnika, svake se godine 16. listopada obilježava Svjetski dan oživljavanja.

Tim povodom Split će od sutra biti bogatiji za nove uređaje koje će Gradsko društvo Crvenog križa Split postaviti na dvije lokacije, ispred sjedišta Društva u ulici Ruđera Boškovića kod ulaza broj 28 i ispred skladišnog prostora u Plančićevoj ulici 14.

Kako bi svi zainteresirani građani bili upoznati s radom i funkcijama AVD uređaja splitski Crveni križ planira niz besplatnih edukacija od kojih će se prva održati već u srijedu, 16 listopada, na Svjetski dan oživljavanja i to od 9 do 11 sati ispred prostorija Crvenog križa u ulici Ruđera Boškovića 28, pokraj postavljenog AVD uređaja.

- Hrvatski Crveni križ u kontinuitetu radi na obuci građana iz poznavanja prve pomoći. Naši tečajevi i radionice prisutne su u splitskim vrtićima, školama, a radimo i tečajeve za vozače, tečajeve radnike na radu te održavamo radionice prve pomoći sportskim klubovima i udrugama.

AVD uređaj jednostavan je za rukovanje, sam procjenjuje srčani ritam te na hrvatskom jeziku daje upute za daljnje postupanje. AVD uređaji nalaze se na javnim površinama ili javnim zgradama na gotovo 750 lokacija diljem Hrvatske, dok se na području grada Splita mogu pronaći na 14 lokacija. Ovim putem pozivamo sve građane da se odazovu ovoj korisnoj prezentaciji, kako bi uz pomoć ovog, za korištenje, jednostavnog uređaja bili u mogućnosti spasiti život nekome tko doživi srčani zastoj, kazao je Tomislav Gojo, ravnatelj Crvenog križa Split.

Iz Crvenog križa poručuju da će osim prezentacije u srijedu, istu prezentaciju održati na splitskoj Rivi ovoga petka, 18. listopada, u suradnji s Hitnom medicinskom pomoći SDŽ, i to od 10 do 12 sati.

Dodatnu edukaciju oživljavanja i korištenja defibrilatora, splitski Crveni križ će održati u svojim prostorijama i 21. listopada u 14 sati, a za sudjelovanje na ovoj besplatnoj edukaciji građani se moraju prijaviti putem maila: prva-pomoc@crvenikriz-split.hr.

Kardiovaskularne bolesti vodeći su uzrok smrti u Hrvatskoj, a toj skupini pripada i iznenadni srčani zastoj kod kojeg uslijed poremećaja srčanog ritma dolazi do trenutnog gubitka srčane funkcije te prestanka dotoka krvi u mozak i druge organe, odnosno do smrti. Prema podacima Hrvatskog kardiološkog društva, od iznenadnog srčanog zastoja u RH godišnje umire 9000 ljudi, odnosno jedna osoba svakog sata.

Preživljavanje se značajno povećava brzom intervencijom, unutar tri do pet minuta, i ranom defibrilacijom. Nažalost, nijedna hitna medicinska služba (HMS) u svijetu ne može u svim slučajevima unutar tri minute doći do osobe koja je doživjela iznenadni srčani zastoj stoga je iznimno važno građane upoznati s osnovnim mjerama održavanja života uz upotrebu AVD uređaja kako bi mogli prepoznati ovo hitno stanje i pravodobno pružiti pomoć.

Vaša reakcija na temu