Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
PROJEKT VRIJEDAN 12 MILIJUNA EURA 'Do kraja 2025. Split će imati jedan od najmodernijih inteligentnih transportnih sustava, automatski će otvarati semafore hitnim službama'

PROJEKT VRIJEDAN 12 MILIJUNA EURA 'Do kraja 2025. Split će imati jedan od najmodernijih inteligentnih transportnih sustava, automatski će otvarati semafore hitnim službama'

Uspostavljen je Centar za kontrolu i nadzor prometa iz kojeg će se nadgledati 84 raskrižja

Uskoro završava treća od ukupno četiri faze realizacije ITS projekta - 'Uvođenje inteligentnih transportnih sustava na funkcionalnom području grada Splita'. Danas su se u gradskoj upravi sastali dionici te potom predstavili novosti javnosti. 

'Do kraja 2025. Split će imati jedan od najmodernijih inteligentnih transportnih sustava u Europi, što će kako smanjiti gužve u prometu tako i povećati protočnost - pri čemu će prioritet prolaska dobiti vozila gradskog prijevoza i žurnih službi - te, što je najvažnije, sigurnost. U potpunosti će se to integrirati u gradski projekt urbane mobilnosti koji obuhvaća i, primjerice, povećanje kvalitete javnog gradskog prijevoza, poboljšanje sustava javnih bicikala, rješavanje problema parkiranja gradnjom velikog broja garaža, proširenje pješačkih zona...', iznio je gradonačelnik Ivica Puljak

Obrazložio je kako će se semafori prilagođavati očekivanom prometu pa će se konfiguracija, primjerice, razlikovati noću u odnosu na poslijepodnevne sate. Naglasio je i kako će sustav moći automatski otvarati semafore hitnim službama. U budućnosti će se, prema njegovim riječima, promet automatski prilagođavati. 

Projekt je sufinanciran sredstvima Europske unije iz Kohezijskog fonda u iznosu od 85 posto, dok će Grad Split snositi 15 troškova koje će pokriti sredstvima iz kredita Europske investicijske banke. Ugovor o izvršenju, vrijedan 11.967.289,80 eura, potpisali su početkom 2023. Grad Split i odabrana zajednica ponuditelja - KING ICT d.o.o. i Ericsson Nikola Tesla d.d. 

'Posebno nas veseli što u Splitu - u kojem kompanija Ericsson Nikola Tesla zapošljava gotovo 700 stručnjaka, gdje postoji potencijal za daljnji razvoj i rast - imamo priliku raditi na ovom strateški važnom projektu inteligentnih transportnih sustava u gradu Splitu. Uvelike će pozitivno utjecati na povećanje prometne efikasnosti i sigurnosti te na smanjenje prometnih zagušenja.

Ericsson Nikola Tesla s tvrtkom KING ICT uspostavlja softversko rješenje koje će služiti za kontrolu i nadzor prometa. Također, razvit će se i implementirati mobilna aplikacija za informiranje putnika. Projekt napreduje prema planu, svi su zadovoljni trenutnim stupnjem razvoja aplikacija. Sustav je još uvijek u procesu izgradnje, no prvi dijelovi već su integrirani i predstavljaju dobre temelje za intenzivnu izgradnju koja slijedi u narednim mjesecima. 

Novi sustav omogućit će donošenje prometnih odluka i strategija te upravljanje kompletnom mobilnošću na temelju pouzdanih i točnih prometnih informacija u stvarnom vremenu. One će pred operatere u Centru za nadzor i upravljanje prometom stići zahvaljujući ugrađenim  najsuvremenijim komunikacijskim i informacijskim tehnologijama i rješenjima', iznijela je Gordana Kovačević, predsjednica kompanije Ericsson Nikola Tesla.

U sklopu projekta, naime, uspostavljen je Centar za kontrolu i nadzor prometa - koji će zapošljavati, kako je rečeno ovom prigodom, pet-šest djelatnika - iz kojeg će se od 0 do 24 nadgledati promet. Trenutno je u testnoj fazi, s radom će službeno započeti pred kraj 2025. Po završetku projekta iz njega će se nadgledati 84 raskrižja u gradu. 

'Na raskrižjima se koristi napredna video-analitička tehnologija u interakciji sa semaforskim uređajima nove generacije te realizacije visoko dostupne optičke mrežne i centralne IT infrastrukture. Sve to osigurava preduvjete za cjelovitu integraciju, napredno upravljanje prometom te povećanje sigurnosti prometa na cestama grada', pojasnio je Plamenko Barišić, predsjednik Uprave KING ICT-a. 

Dodatno je naveo kako je u sustav ubačeno informativno obavještavanje o kvaliteti zraka. Na upit predstavnika medija, otkrio je i kako će se kamere koje se postavljaju na raskrižjima, premda su primarno namijenjene kontroli prometa, moći ustupiti policiji kad se dogode određeni prometni prekršaji.

Vaša reakcija na temu