Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: screenshot / Nova TV GRLIĆ RADMAN 'Severina nam se nije obratila, pričao sam sa srpskim ministrom'

GRLIĆ RADMAN 'Severina nam se nije obratila, pričao sam sa srpskim ministrom'

Osvrnuo se na incident na granici

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman osvrnuo se na vijesti o navodnom uhićenju 'hrvatskog špijuna' u Beogradu, o kojem su jutros izvijestili srpski mediji navodeći da nema nikakvih saznanja o tome.

'Mi smo to isto pročitali u medijima. U kontaktu smo s našim veleposlanstvom. Niti znamo tko je uhićen ni zašto. u stalnoj smo vezi s našim veleposlanstvom. Naravno da su hrvatska javnost i građani zainteresirani, a i mi smo. Čim nešto saznamo, izvijestit ćemo', kazao je Grlić Radman u ponedjeljak.

Srbijanski su mediji objavili vijest da je na području Beograda rano ujutro Sigurnosno-informativna agencija (BIA) u suradnji s drugim tijelima uhitila osobu koju opisuju kao 'hrvatski špijun'. Naveli su da je akcija rezultat 'višemjesečnog rada BIA-e i nastavak suzbijanja špijunskog i destruktivno-subverzivnog djelovanja hrvatske obavještajno-sigurnosne službe SOA-e'.

Vijest su prve objavile beogradske Novosti, tabloid povezan sa srbijanskim predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Na pitanje novinara što misli o tom potezu i sumnja li se da sve to nije slučajno, Grlić Radman nije želio spekulirati, navodeći da je Hrvatskoj važna stabilnost i politička sigurnost na Zapadnom Balkanu.

'Važni su nam dobrosusjedski odnosi, posebno sa Srbijom s kojom ćemo uskoro imati razgovore nakon susreta mene i tamošnjeg ministra vanjskih poslova iz srpnja', dodao je.

Ministarstvo unutarnjih i vanjskih poslova ranije je objavilo da nemaju saznanja da se uhićenje 'hrvatskog špijuna uistinu dogodilo'.

Novinari su Grlića Radmana pitali vjeruje li u ovom trenutku da je netko doista uhićen ili je skloniji vjerovanju da se to nije dogodilo, na što je on kratko poručio da se tu nema što komentirati i da 'idu tragom te vijesti'.

'Severina nam se nije obratila'

Grlić Radman osvrnuo se na neugodnosti koje je hrvatska pjevačica Severina doživjela na srpskoj granici kada je pokušala ući u zemlji u nedjelju, prilikom čega ju je srpska policija zadržala i ispitivala o njezinim ranijim izjavama vezanima uz Srbiju.

'To sam isto vidio u medijima, Severina nam se nije obratila. Ali to je isto bilo jedno od pitanja o kojem smo razgovarali na sastanku s ministrom vanjskih poslova Srbije, da bi se trebalo prestati s praksom nepotrebnog zadržavanja hrvatskih građana (na granici, op.a.)', kazao je Grlić Radman. 'Upozorio sam na pitanje slobode kretanja i pitanja slobode govora', zaključio je.

Pjevačica je, podsjetimo, potvrdila da je 'imala bliski susret s organima reda i ćudoređa' na srbijanskoj strani graničnog prijelaza Bajakovo u nedjelju tijekom puta u Srbiju gdje je trebala pjevati na jednom rođendanu što se na kraju nije dogodilo.

Priopćila je da ju je granična policija nakon zaustavljanja prvo primorala da čeka u automobilu nekoliko sati, potom su 45 minuta pregledavali njezino vozilo, pa je odveli na ispitivanje o temama poput genocida u Srebrenici, Jasenovcu, njezinoj podršci prosvjedu protiv iskapanja litija, prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu, vojno-redarstvenoj operaciji Oluja i drugim.

Severina nakon toga zatražila svoje dokumente i vratila se u Hrvatsku. Poručila je da u Srbiju više neće 'dok je onaj diktator na vlasti'.

Srbijanski ministar unutarnjih poslova Ivica Dačić potvrdio je da je srbijanska policija na granici zadržala Severinu i da je to učinjeno na temelju popisa 'verbalnih delikata'.

'Nije privedena ni uhićena, niti joj je odbijen ulazak u Srbiju, ali je zadržana zbog kontrole', tvrdi Dačić.

Vaša reakcija na temu