Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Hrvatski suverenisti zahtijevaju hitnu uspostavu sustava protugradne obrane

Hrvatski suverenisti zahtijevaju hitnu uspostavu sustava protugradne obrane

Očekuju da će novi ministar donijeti konkretne mjere

S obzirom na sve učestalije vremenske nepogode, koje su praćene tučom, a time i stradanjem poljoprivrednih kultura diljem Hrvatske te milijunskim štetama Marijan Pavliček, saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, poručuje kako zahtijevaju od ministra poljoprivrede Dabre da u što kraćem roku, sukladno postojećem Zakonu o zaštiti od tuče, ponovno aktivira sustav protugradne obrane koji je desetljećima vrlo uspješno štitio poljoprivredne kulture, od žitarica, pa sve do voća i povrća.

'Naime, prethodna Vlada Andreja Plenkovića odlučila je taj sustav prije četiri godine staviti izvan uporabe uz obrazloženje 'da mišljenja stručnjaka Državnog hidrometeorološkog zavoda potvrđuju kako sustav protugradne obrane ne daje željene rezultate u zaštiti od tuče', iako se s tom tezom ne slažu niti poljoprivrednici, a niti raketari koji su desetljećima bili na 'prvoj crti obrane od tuče'.

Hrvatski suverenisti već godinama upozoravaju na ovaj problem te očekujemo da će novi ministar poljoprivrede donijeti konkretne mjere, odnosno zatražiti provođenje postojećeg Zakona čl. 8. kako bi se smanjile potencijalne štete na poljoprivrednim kulturama', zaključuje Pavliček.

Vaša reakcija na temu