Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nezadovoljstvo u Uredu EU parlamenta u Hrvatskoj, Maja Ljubić Kutnjak komentirala lošu izlaznost

Nezadovoljstvo u Uredu EU parlamenta u Hrvatskoj, Maja Ljubić Kutnjak komentirala lošu izlaznost

'Superizborna godina utjecala je na kraću europsku kampanju'

Maja Ljubić Kutnjak, voditeljica Ureda Europskog parlamenta u Hrvatskoj, nezadovoljna je izlaznošću na europske izbore u Hrvatskoj. Podaci od 16.30 - 15,05% - naime, ukazuju na niži odaziv no prije pet godina. 

'Naše su predizborne ankete govorile u korist veće izlaznosti. S druge strane, bili smo svjesni da su se radile prije znanja o datumu parlamentarnih izbora u Hrvatskoj. U ovoj superizbornoj godini i ta je činjenica utjecala na možda kraću europsku kampanju i raspravu o europskim temama koje su se stavile u prvi plan samo posljednjih tjedana. 

Hrvatska se s nižom izlaznošću svrstava uz bok Španjolskoj, Italiji, Danskoj. Ovog puta Poljska i Estonija, prema izlaznim anketama, isto bilježe nižu izlaznost. Međutim neke europske zemlje bilježe porast izlaznosti; prije svega tu su Mađarska, Irska, Cipar, Malta koje su imale lokalne izbore na isti dan. Taj smo primjer imali i u Gospiću, Ličko-senjskoj županiji gdje su bili još jedni izbori koji su utjecali na veću izlaznost. Nadalje, veću bilježe i Nizozemska, Njemačka i Francuska. Kompletnu ćemo, pak, sliku imati nakon 23 sata', kazala nam je. 

Na upit kako motivirati Hrvate na izlazak na birališta, uzvratila je kako Ured Europskog parlamenta kontinuirano radi kako s mladima tako i svim drugim građanima, i to ne radimo samo uoči europskih izbora. Uviđaju pritom, prema riječima Ljubić Kutnjak, porast interesa za europske teme, a postizborna istraživanja koja su im u planu odgovorit će zašto građani ipak nisu izišli. 

'Iz prethodnih anketa znamo da oni koji ne izlaze nemaju povjerenja u političare ili su jednostavno apolitični, neki tvrde da njihov glas ne može doprinijeti. Mi smo našom nestranačkom kampanjom 'EU izbori: iskoristi svoj glas' pokušali osvijestiti upravo koliko je svaki glas važan, posebno u ovom geopolitičkom kontekstu gdje su prijetnje demokraciji sve veće. Ona nije samo pravo, već i kolektivna odgovornost', konstatirala je.

Vaša reakcija na temu