Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: HRT Screenshot Obilježava se 33. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli

Obilježava se 33. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli

Središnja proslava je u utorak

Dan Hrvatske vojske, Dan Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnica ustrojavanja Hrvatske vojske obilježit će se ove godine od 27. do 30. svibnja nizom događanja u Zagrebu, u vojarnama i gradovima diljem Hrvatske. Evo i detaljnog programa:

Ponedjeljak, 27. svibnja

Obilježavanje dana Hrvatske vojske počinje u ponedjeljak 27. svibnja, kada je planirano polaganje vijenaca i paljenje svijeća na spomen-obilježjima Domovinskog rata kod središnjih križeva u županijskim središtima u spomen na sve poginule, nestale i umrle hrvatske branitelje. Vijenci će se položiti i na posljednjim počivalištima preminulih ministara obrane i načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga RH. U crkvi Sveta Mati Slobode u Zagrebu s početkom u 19.00 sati održat će se svečana Sveta misa.

Utorak, 28. svibnja

Središnje obilježavanje Dana Hrvatske vojske održat će se u utorak, 28. svibnja, kada će se održati Dan otvorenih vrata u vojarnama Hrvatske vojske gdje će za posjetitelje biti organizirane izložbe naoružana i vojne opreme te predstavljanje vojnog poziva.

Isto tako, položit će se vijenci i zapaliti svijeće na zagrebačkom gradskom groblju Mirogoj i na krematoriju. Izaslanstva MORH-a i Glavnog stožera OS RH položit će vijence u spomen parku 'Glas Hrvatske žrtve - Zid boli', ispred središnjeg križa u Aleji poginulih hrvatskih branitelja, na posljednjem počivalištu prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana te na zajedničkoj grobnici za neidentificirane žrtve Domovinskog rata.

Svečana akademija u prigodi obilježavanja Dana Hrvatske vojske, Dana Hrvatske kopnene vojske i 33. obljetnice ustrojavanja Hrvatske vojske održat će se u Domu Hrvatske vojske Zvonimir u Zagrebu s početkom u 11 sati.

Četvrtak, 30. svibnja

Na Sportsko rekreacijskom centru Jarun u Zagrebu u četvrtak 30. svibnja od 8.30 do 18 sati bit će organizirana tradicionalna izložba naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme postrojbi te proizvoda i usluga braniteljskih zadruga (MORH, MUP, MHB, HGSS, Hrvatska vatrogasna zajednica, Ravnateljstvo civilne zaštite i Hrvatski crveni križ). Od 17.00 sati planirane su i pokazne vježbe sposobnosti Hrvatske vojske i policije te prigodni letački program. Od 8.30 do 18.00 izložba vojne opreme i naoružanja Hrvatske vojske održat će se i u Splitu (Gat svetog Nikole), u Osijeku (lijeva strana Drave, Krunska utvrda, Katakombe) te u Puli (Riječki gat).

'Za posjetitelje na Jarunu te u Osijeku, Splitu i Puli organizirana je i podjela graha. Obavještavamo građane kako se tijekom priprema i provedbe navedenih aktivnosti od 27. do 30. svibnja u Zagrebu očekuje pojačana buka te molimo građane za strpljenje i razumijevanje', poručuju iz MORH-a.

Vaša reakcija na temu