Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press Prvi posjet iračkog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj

Prvi posjet iračkog ministra vanjskih poslova Hrvatskoj

Primio ga Grlić Radman

Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman primio je u utorak, 22. listopada 2024. godine potpredsjednika Vlade i ministra vanjskih poslova Republike Irak Fuada Husseina, čiji je posjet Zagrebu ujedno prvi posjet iračkog ministra vanjskih poslova našoj zemlji u povijesti diplomatskih odnosa.

Naglasak u razgovorima dvojice kolega bio je na snaženju bilateralne suradnje, posebno gospodarske, imajući u vidu interes hrvatskih tvrtki za iračko tržište te potrebu izgradnje i obnove Iraka. Spomenuti su projekti u energetici, elektroindustriji, infrastrukturi, razminiranju te obrambenoj, namjenskoj, farmaceutskoj i poljoprivredno-prehrambenoj industriji, uz zelenu tranziciju i  turizam.

Dvojica ministara svečano su otvorili Veleposlanstvo Republike Irak u Zagrebu, što je plod dugogodišnje uspješne bilateralne suradnje i snažan poticaj za proširenje dijaloga u svim aspektima.

Tijekom susreta razmijenjena su mišljenja o aktualnim izazovima u susjedstvu dviju država, stanju u Ukrajini i na Bliskome istoku. I Hrvatska i Irak dijele predanost i angažman u uspostavi mira i sigurnosti u svojim regijama te svijetu.

Novu dimenziju bilateralnim odnosima dat će i potpisani Memorandum o suglasnosti o političkim konzultacijama između Republike Hrvatske i Republike Iraka, čime se uspostavlja redoviti dijalog dviju diplomacija o vanjsko-političkim pitanjima i olakšava suradnja u međunarodnom okviru. Simbolički početak dijaloga bilo je predavanje iračkog potpredsjednika Vlade i ministra Husseina  polaznicima Diplomatske akademije Ministarstva vanjskih i europskih poslova o aktualnim izazovima današnjega svijeta.

U širem, regionalnom kontekstu, Hrvatska je potvrdila podršku daljnjem jačanju partnerstva između Europske unije i Iraka, utemeljenog na zajedničkim ciljevima promicanja mira, stabilnosti i prosperiteta. Irački visoki gost zahvalio je hrvatskom narodu i Vladi na sudjelovanju u borbi protiv terorizma, u okviru međunarodne Koalicije.

Službenim posjetom iračkog potpredsjednika Vlade i ministra Husseina i sadržajnim sastancima, koji su uključili susret s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske, potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane te ministrom gospodarstva, odnosi između Hrvatske i Iraka podignuti su na višu razinu. 

Vaša reakcija na temu