Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay UDRUGA FRANAK 'Vrhovni sud RH odlučio da nema zastare potraživanja nakon dopuštenog povećanja tužbenog zahtjeva'

UDRUGA FRANAK 'Vrhovni sud RH odlučio da nema zastare potraživanja nakon dopuštenog povećanja tužbenog zahtjeva'

Oglasili su se priopćenjem

Građanski odjel Vrhovnog suda RH donio je pravno shvaćanje važno za sve potrošače tužitelje u tzv. slučaju franak, a priopćenje na temu potpisuje Udruga franak. 

Prenosimo ga u cijelosti:

'Građanski odjel Vrhovnog suda RH na svojoj drugoj sjednici ove godine održanoj 27. svibnja 2024. donio je pravno shvaćanje Su-IV-123/2024-5 pod točkom 2. koje glasi:

2. 'U slučaju kad je preinaka tužbe povećanjem postojećeg tužbenog zahtjeva iz iste činjenične osnove (neprava preinaka) moguća i dopuštena (članak 190. i 191. ZPP), zastara se prekida već podnošenjem tužbe u tom postupku, odnosno do prekida zastare ne dolazi tek u trenutku preinačenja tužbe povećanjem postojećeg tužbenog zahtjeva.'

Drugim riječima, svi potrošači tužitelji koji su na vrijeme tužili banke zbog nepoštene kamate i nepoštene valutne klauzule u slučaju franak, imaju sljedeća dodatna prava u svojim postupcima:

1. Imaju pravo nakon vještačenja povećati zahtjev za obeštećenje u skladu s izračunom sudskog vještaka.

2. Imaju pravo i dobiti povećani dio tužbenog zahtjeva, jer zastare potraživanja za povećani dio obeštećenja nema.

VSRH je tako promijenio svoje staro pravno shvaćanje prema kojem tužitelji nisu imali pravo dobiti povećani dio obeštećenja, ako su povećanje zatražili nakon što je istekao rok zastare za konkretnu tužbu.

Prema novom pravnom shvaćanju bilo je potrebno samo tužiti na vrijeme, pa ako se tijekom postupka utvrdi da tužbom nije zatraženo sve na što tužitelj ima pravo, taj povećani dio nije u zastari, ako se temelji na istim pravnim činjenicama na kojima počiva odnosni tužbeni zahtjev.

Osim toga, mi smo već izvijestili javnost o presudama Suda EU C-484/21 i C-810/21, koje bacaju potpuno novo svjetlo na pravna shvaćanja Vrhovnog suda RH o zastarama potraživanja po pojedinačnim tužbama iz kolektivnog slučaja franak. Prema tim presudama Hrvatski potrošači koji su ugovarali CHF ugovore, koji prema aktualnom pravnom shvaćanju VSRH nemaju pravo tužiti kamatu nakon 14.6.2018. odnosno valutu CHF nakon 14.6.23. zbog zastare potraživanja, ne smiju biti u zastari potraživanja, jer oni na sudovima moraju utvrđivati ništetnost u svakom pojedinačnom postupku u skladu sa shvaćanjima Ustavnog suda, a u skladu sa spomenutim presudama Suda EU u takvim slučajevima potrošači ne smiju biti u zastari potraživanja upravo zbog toga jer svatko pojedinačno mora utvrđivati ništetnost te zbog toga jer se ne može očekivati od potrošača da će pratiti sudske postupke i istraživati svoja prava, bez obzira na javnost određenih postupaka. Posebice je to važno za potrošače s konverzijama, za čija prava u vezi s potraživanjima Vrhovni sud uopće nije niti donio pravno shvaćanje!

Očekujemo nove promjene postojećih pravnih shvaćanja Vrhovnog suda RH!'

Vaša reakcija na temu