Voditeljica seizmološke službe: Potres od 6,5 Richtera bio bi katastrofa za Zagreb

Voditeljica seizmološke službe: Potres od 6,5 Richtera bio bi katastrofa za Zagreb

Od 1908. godine od kad se službeno bilježe potresi glavni grad se tresao više od 7000 puta

Od 1908. godine od kad se službeno bilježe potresi Zagreb se tresao više od 7000 puta. 9. studenoga 1880. u 7 i 33, dogodio se najjači potres dosad, magnitude 6,3, s epicentrom u Medvednici, oko mjesta Kašina i Planina. Oštećeno je više od 1700 kuća, prema nekim procjenama današnje vrijednosti oko 50 milijuna kuna. Brojni građani su odselili, u Beč, Graz, Maribor, Trst.

Među ostalim velika oštećenja pretrpjela je i stara zagrebačka katedrala, obnova je trajala slijedećih 20-ak godina. Nažalost, ponovno će se godinama, neki kažu i desetljećima, obnavljati zagrebačka prvostolnica, simbol prirodne katastrofe koja je glavni grad Hrvatske pogodila prije šest mjeseci.

Zagreb se tresao i noćas i jutros, prije dva dana potres magnitude 4.2 zatresao je Dalmaciju i Liku.

Što se događa u ovom trenutku za Dnevnik HTV-a otkrila je voditeljica Seizmološke službe Ines Ivančić.

- Mi smo već istog dana kada se potes dogodio predvidjeli da će se Zagreb ´tresti´ još 6 mjeseci do godine dana. Ne možemo točno predvidjeti koliko će točno trajati ti after šokovi, odnosno naknadni potresi. Oni su uobičajeni nakon ovako jakog potresa magnitude 5,5 po Richteru. Međutim ono na što seizmologija nema odgovora jeste hoće li se među njima dogoditi neki jači. Ne možemo predvidjeti u kojem će se vremenskom razmaku ti naknadni potresi događati, možemo samo reći da će ih biti jako puno, rekla je Ivančić.

Za procjene da bi najjači potres koji bi mogao pogoditi Zagreb mogao biti snage 6,5 po Richteru kaže da se temelje na iskustvu seizmologa i na najvećem potresu zabilježenom 1880.

- Potres koji je pogodio Zagreb 1880. bio je magnitude 6,3. U to doba nije bilo seizmografa koji bi točno izmjerio magnitudu potresa. Potres iz ožujka je ustvari najjači potres u Zagrebu koji su zabilježili seizmološki instrumenti. Osim povijesnih činjenica prognoze se temelje i na geografskim specifičnostima ovog područja, odnosno na rasjedima koje ste spomenuli, objašnjava.

Objasnila je i što bi potres magnitude 6,3 do 6,5 značio za Zagreb.

- Bio bi to puno, puno gori scenarij od onog što smo imali u ožujku. Sasvim je sigurno da bi bilo puno više žrtava, puno više razrušenih kuća, pogotovo u centru grada gdje su zgrade stare i nisu protupotresno građene. Za sve zgrade koje nisu protupotresno građene taj bi potres bio gotovo katastrofalan, ustvrdila je.

Kaže kako seizmolozi već 6 mjeseci skupljaju podatke.

- Voljeli bi da ih imamo više, da imamo još više instrumenata koji su zabilježili još više podataka jer ti podaci nose znanje i poznavanje onoga što je ispod Zagreba. Što više podataka imamo možemo utvrditi gdje se nalaze rasjedi, koja je dinamika među njima, kaže Ivančić.

Ističe da se naša zemlja nalazi na seizmološki aktivnom području.

- Zagrebačko područje je seizmološki aktivno područje, riječko također. Što više idemo prema jugu, prema Dubrovniku, ta aktivnost raste, rekla je.

Kaže da su potresi koji se na našem području događaju uobičajena seizmološka aktivnost.

- Seizmološka aktivnost nije uvijek jednaka, nema pravila u vremenskom nizu kada će se dogoditi jača, a kada slabija seizmološka aktivnost. Postoje vremena kada je jednostavno seizmološka aktivnost pojačana, objasnila je Ivančić.

Vaša reakcija na temu
Aloooo article_emotions(75785, "");
Pregledaj komentare
29