Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Screenshot Zaključen popis birača za europske izbore

Zaključen popis birača za europske izbore

Na birališta ćemo 9. lipnja

Pravo birati 12 hrvatskih zastupnika u Europski parlament u nedjelju, 9. lipnja ima 3. 731. 860 birača, što je gotovo sto tisuća birača manje u odnosu na iste izbore prije pet godina, pokazuje u petak zaključeni popis birača.

Popis birača za europske izbore zaključen je rješenjem ministra pravosuđa, uprave i digitalne transformacije Damirja Habijana.

U tom je popisu 31. svibnja ukupno upisano 3.731.860 birača i to 3. 515.100 birača s prebivalištem u Hrvatskoj od čega je 3.567 prethodno registriranih, dakle onih koji će glasovati u inozemstvu i 31 birač državljanin druge države članice Europske unije.

Privremeno upisanih, dakle birača s prebivalištem u Hrvatskoj koji će glasovati izvan mjesta prebivališta je 9.652.

Birača bez prebivališta u Hrvatskoj, aktivno registriranih je 216. 760.

Za 12 mjesta u Europskom parlamentu natječe se 25 lista, 23 stranačke i dvije nezavisne, na kojima je 300 kandidata.

Hrvatska će 9. lipnja četvrti put glasovati na europskim izborima. Prvi put je to radila 14. travnja 2013. godine, prije službenog ulaska u EU-u, 1. srpnja te godine. Tada je birano 12 zastupnika, a mandat im je trajao samo godinu jer su se iduće, 2014. godine održavali redovni europski izbori. Posljednji europski izbori održani su u svibnju 2019.


Vaša reakcija na temu