Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Ante Filipović Grčić FOTO Pogledajte prototip česme koja će biti postavljena diljem Šibenika

FOTO Pogledajte prototip česme koja će biti postavljena diljem Šibenika

Već oduševljava svoje buduće korisnike

Ante Filipović Grčić, šibenski dizajner, na društvenim mrežama je objavio fotografije prototipa česme za pitku vodu na javnim površinama u Šibeniku.

'Industrijski dizajn, 2023. Prototip česme za pitku vodu postavljen je na Baldekinu. Grad Šibenik namjerava još 10 takvih postaviti na najfrekventnijim gradskim punktovima. Šibenik se može pohvaliti obiljem pitke izvorske vode koju na ovaj način želi učiniti dostupnom svima. Pri tome nije zanemarivo ni to što korištenjem špina smanjujemo uporabu plastičnih proizvoda', ističe Filipović Grčić.

Česma ima tri načina za pijenje/punjenje vode, te zadovoljava najviše higijenske standarde i visoko je ekološki učinkovit proizvod.

'Isti visoki standardi higijene primjenjuje se i za kućne ljubimce i sve životinje u prolazu, dizajnirajući posebni dovod svježe i čiste vode samo za njih. Pritiskom nogom na dugme posudice voda se prazni, pa se uvijek može napuniti svježom vodom. Ovim projektom grad Šibenik kroz funkcionalan i vizualno atraktivan objekt dobiva i suptilnu reminiscenciju na Amor d'cani kamene posude u 'šibenskoj kalelargi', kojima su naši preci također iskazali poštivanje i brigu prema životinjama', dodaje dizajner.

Vizualno atraktivna forma skriva solidnu čeličnu konstrukciju industrijski proizvedenih gotovih cijevi različitih profila.

'Lagano zakrivljena forma i blage linije koje se dobivaju spajanjem (zavarivanjem i vijcima) podilaze vodi kao glavnom elementu. Trodimenzionalni objekt česme minimalističkog je oblikovanja na prvi pogled, dok dubljom analizom otkrivamo promišljeni kreativni rad', kaže Filipović Grčić.

Reakcije građana su izvrsne.

Vaša reakcija na temu