Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Press PLANINARI NA HVARU Okupljanje na tradicionalnom susretu Dani planinara Dalmacije

PLANINARI NA HVARU Okupljanje na tradicionalnom susretu Dani planinara Dalmacije

Od 11. do 13. listopada

Tradicionalna manifestacija Dani planinara Dalmacije, susreta koji godišnje okuplja veliki broj planinara s ciljem širenja kulture planinarenja, druženja i rekreacije ove godine po prvi put održava se na otoku Hvaru, od 11. do 13. listopada. Centralno mjesto okupljanja planinara bit će u gradu Hvaru, na tvrđavi Veneranda, dok će izleti proći najzanimljivijim stazama otoka, posebno osmišljenim za ovu prigodu.

Trodnevna manifestacija donosi bogat program, a sve počinje u petak, 11. listopada okupljanjem sudionika u gradu Hvaru. Oko Venerande privremeno će se organizirati i kamp koji će biti besplatan za planinare. Raznovrstan program uključuje predavanje, 'Putovima Mihovilaca: s mora do gora' koje će održati Antonia i Leo, projekciju filma 'Punte Hvara', koncert benda Dreamers, te besplatan organizirani obilazak kulturno-povijesnih znamenitosti grada Hvara.

Manifestacija se provodi i kao dio programa Hrvatskog planinarskog saveza u sklopu proslave 150 godina organiziranog planinarstva u Hrvatskoj, te će tijekom susreta biti otvorena izložba o razvoju i uspjesima hrvatskog planinarstva.


Hvarski planinari osmislili su tri društvena izleta na području otoka, a sigurno će najatraktivniji biti onaj koji prolazi najvišom točkom otoka, Sv. Nikola, koji je ujedno i najduži. Staze će planinare dovesti do zanimljivih geoloških formacija, kao što je stijena Jelin kuk, popularniji kao 'Indijanac', prekrasnog vidika s najvišeg vrha otoka, na susjedne otoke i planine na kopnu; povijesnih lokaliteta Purkin kuk i Likorova kuća; etno-eko sela i doma suhozida Velog Grablja; tvrđave Napoleon (Poljun) i brda Vela Glova s kojih će planinari uživati u panoramskom pogledu na grad Hvar, Paklene otoke, Vis i Korčulu.

'Za Dane planinara Dalmacije pripremamo se intenzivno od početka godine, imali smo 10-ak radnih akcija uređenja staza, obnavljanja markacija, a zahvaljujući snažnoj podršci volontera uspjeli smo sve na vrijeme pripremiti. Od tri pripremljene staze, koju god da izaberu za hodanje sigurna sam da će uživati u prekrasnoj prirodi, vidicima i otkrivanju posebnosti otoka. Iako smo očekivali velik broj sudionika iznenadio nas je broj do sada prijavljenih, nešto manje od 700 planinara! Svi su naravno dobrodošli i veselimo se jednom velikom planinarskom druženju na Hvaru', poručila je Mira Ćurin, predsjednica Planinarskog društva Hvar.

Vaša reakcija na temu