Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Canva/Privatni album Prve plesne korake napravila u Splitu, a sada je primljena u jednu od najprestižnijih svjetskih škola klasičnog baleta

Prve plesne korake napravila u Splitu, a sada je primljena u jednu od najprestižnijih svjetskih škola klasičnog baleta

Veliki uspjeh mlade Klare Marie

Klara Maria Merlo, hrvatska državljanka koja živi u Italiji, jedna je od 'petites étoiles' koja je sa samo 10 godina primljena na prvu godinu Akademije Teatro alla Scala u Milanu, škole baleta, gdje će se u rujnu preseliti kako bi, uz osnovnoškolske predmete, pohađala i tečajeve jedne od najprestižnijih svjetskih škola klasičnog baleta.

Prve baletne korake Klara napravila je u Splitu, u Hrvatskoj, gdje ju je baka Ana koja je u mladosti bila balerina u Hrvatskom narodnom kazalištu Split, učila ljubavi prema baletu od najranije dobi.

Učenje i predanost ovoj plemenitoj umjetnosti doveli su je već sa 4 godine da nastupa sa svojim prvim solom, a sa samo 5 godina postala je najmlađa kandidatkinja na nacionalnom nivou koja je briljantno položila prvi ispit u sklopu programa Marika Besobrasova.

Uz talent i urođenu sposobnost, treba reći da je njezin uspjeh čisti primjer strasti, odricanja i snage volje. Ustrajnost u treninzima, podrška učitelja i obitelji učinili su ostalo.

'Plešući osjećam slobodu i sreću', rečenica je koju najčešće čuju od Klare, čak i nakon dugog dana od 10 sati, od kojih 7 provede u školi, a 3 na baletu.

Prilika za audiciju za Školu baleta Akademije Teatro alla Scala u Milanu došla je pomalo slučajno. Na svojoj prvoj radionici klasičnog baleta s Frédéricom Olivieri, direktorom akademije, dobila je molbu da se prijavi na audiciju, ali tada je još bila premlada, imala je samo 8 godina.

Od tog dana, međutim, u obitelji se ozbiljno počelo razmišljati o tome, pripremajući je za tešku životnu odluku - napustiti okruženje u kojem je odrasla, prijatelje, školu, nastavnike i cijeli svijet koji je okružuje i pruža joj sigurnost, kako bi se preselila iz Padove u Milano.

Nakon godina odricanja i brojnih pozornica sa učiteljima svjetske slave, trenutak je stigao, rezultati su objavljeni, Klara je nakon audicije sto je trajala dva tjedna primljena i od rujna započinje ovu novu pustolovinu.

Mlada nada klasičnog baleta, koja će prije nego što poleti, cijelo ljeto uživati u ljubavi svoje rodbine i prijatelja u svom voljenom Splitu, s nadom da će jednog dana plesati i u Hrvatskoj.

Vaša reakcija na temu