Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Photo by Prateek Katyal on Unsplash TUŽNA VIJEST Preminuo Zdravko Vuzem, najdugovječniji hrvatski boksač

TUŽNA VIJEST Preminuo Zdravko Vuzem, najdugovječniji hrvatski boksač

U 97. godini

U 97. godini preminuo je Zdravko Vuzem (1928. – 2024.), najdugovječniji hrvatski boksač, bivši prvak Hrvatske i Jugoslavije u teškoj kategoriji +81 kg, najbolji boksač iz Krapinskih Toplica u Hrvatskom Zagorju.

Boksom se počeo baviti nakon Drugog svjetskog rata u Zagrebu i 1947. godine postao je član Boksačkog kluba Lokomotive. Nakon povratka s trogodišnjeg služenja vojnog roka, 1952. godine postao je prvak Zagreba, pa Hrvatske i potom osvojio titulu prvaka Jugoslavije u ondašnjoj teškoj kategoriji. U finalu, premda je nakupio jedva preko 81 kg, pobijedio je protivnika iz Srbije koji je težio 147 kg.

Zdravko Vuzem bio je vršnjak i odličan prijatelj s proslavljenim Tomislavom Krizmanićem (1929. – 2005.) koji je slovio za najboljeg hrvatskog teškaša u periodu Jugoslavije od 1945. do 1991. godine. Vuzema su u njegovim Krapinskim Toplicama i u boksačkom svijetu zvali Zlatna šaka.

Vuzem je kao član BK Lokomotive imao više od 250 mečeva i uspješno se borio i pobjeđivao širom Europe, u Nizozemskoj, Finskoj, Norveškoj i Švedskoj, a 1958. godine potpisao je trogodišnji ugovor s BC Stuttgartom. U Njemačkoj je ostao 10 godina i uspješno nastupao za tri kluba. U Njemačkoj se i oženio, kasnije radio u Zagrebu i po odlasku u mirovinu vratio se u svoje Krapinske Toplice.

Prije više od 25 godina uspio se izliječiti i od raka gušterače unatoč lošim prognozama liječnika u Njemačkoj, a bio je izrazito vitalan i aktivan i kad je prešao 90. godinu života, pa je znao voziti bicikl i po 30 km dnevno. Redovito je vježbao i u poodmakloj dobi, gimnasticirao i plivao.

Posljednji ispraćaj Zdravka Vuzema bit će u četvrtak, 3. listopada 2024. godine u 17.55 sati u krematoriju na zagrebačkom groblju Mirogoj.

'Hrvatski boksački savez i predsjednik Bono Bošnjak u ime svih naših boksača i trenera izražavaju iskrenu sućut obitelji Vuzem, supruzi Rosemary, kćeri Zdravki, nećakinjama i nećacima s obiteljima, te ostaloj rodbini i prijateljima', poručili su.

Vaša reakcija na temu