Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Nakon razočaravajućeg remija na Starom placu, Hajdukova uprava angažirala sportskog psihologa!

Nakon razočaravajućeg remija na Starom placu, Hajdukova uprava angažirala sportskog psihologa!

Hajduk nije uspio probiti bunker i izvanrednog vratara Rizaha Meškovića

Veliko je bilo razočaranje publike na Starom placu nakon mršavih 0:0 Hajduka protiv Slobode iz Tuzle na današnji dan 1971. godine. Momčad od koje se očekivao naslov prvaka nakon 16 sušnih godina posrnula je kad se to najmanje očekivalo - od sastava koji se grčevito borio za ostanak.

Sloboda je jesenski dio prvenstva završila na posljednjem mjestu, ali se u nastavku sezone bitno podigla, te na Stari plac došla nakon niza od tri remija, te plasmana u finale Kupa, gdje su u polufinalu eliminirali Dinamo (1:0), te se za trofej kasnije borili protiv Crvene zvezde, gdje su bili poraženi.

Znalo se, dakle, da je protivnik tvrda i čvrsta momčad koju je teško probiti, ali i da bi jedan gol 'bijelih' na Starom placu vjerojatno bio dovoljan. No, on se nije dogodio. Gosti su se na kraju veselili bodu, a hajdukovcima je iz gledališta priređen koncert zvižduka.

Hajduk nije uspio probiti bunker i izvanrednog vratara Rizaha Meškovića, koji će dvije godine kasnije biti doveden na Stari plac, te postati prvi golman 'bijelih' u sezoni 1973/74, te jesenskom dijelu sezone 1974/75 kada se osvajala dupla kruna. No, ovoga puta je bio na 'pogrešnoj' strani, kao glavna uzdanica svog matičnog kluba s kojim će na kraju ove sezone ipak izboriti ostanak.

Ovaj domaći posrtaj nije Hajduka koštao prvog mjesta jer se u isto vrijeme dogodio pravi pomor favorita. Olimpija je u Ljubljani svladala Dinamo sa 1:0, a Partizan je u gradskom derbiju OFK Beograda odigrao samo 0:0, u utakmici koja je u završnici bila na rubu incidenta. Crvena zvezda se u ovom kolu i definitivno oprostila od obrane naslova prvaka, nokautirao ih je na Marakani Željezničar sa 1:4, te se uključio u borbu za vrh. Uglavnom, sve skupa je išlo na ruku 'bijelima', no u ovom trenutku je vladala velika zabrinutost zbog loše Hajdukove igre, te se smatralo da će im dobro doći reprezentativna stanka zbog utakmice kvalifikacija za prvenstvo Europe između DR Njemačke i Jugoslavije u Leipzigu (ostalo je 1:2).

Dvije su važne vijesti uslijedile narednih dana:

1. Hajduk je angažirao sportskog psihologa, Poljaka Pawela Rotkiewicza, koji će ostati u Splitu dva mjeseca i pokušati pomoći igračima da izbjegnu oscilacije i osvoje naslov prvaka. Navijači su ga odmah prozvali Rotkvica i postao je važan čimbenik u završnici sezone.

- U vrhunskim klubovima pritisak je velik. Teško ga je izdržati. Potrebna je zapravo izvanredna psihička kondicija koja je, naravno, u tijesnoj vezi s tehničko-taktičkim sposobnostima igrača - rekao je na predstavljanju Rotkiewicz, čije su reference bile priprema sportaša iz Poljske za Olimpijske igre u Tokiju 1964., gdje su, kako navodi tadašnja Slobodna Dalmacija, od 25 kandidata za medalje 23 uspjela, uspjesi stolnotenisača, te u zadnje vrijeme podizanje nogometaša Željezničara. 

2. U momčad se nakon duže stanke vraća najbolji strijelac Petar Nadoveza, što je velika stvar za finiš prvenstva. Podsjetimo, on je još uoči gostovanja u Nišu zadobio potres mozga, te nije nastupao.

Povratak Nadoveze u momčad je je značio i kraj sezone za centarfora Veselina Zrilića koji je skupio ukupno osam nastupa u ovoj šampionskoj sezoni, a ovaj protiv Slobode mu je bio zadnji. Sa Starog placa će poslije ove sezone otići u dubrovački GOŠK, a potom deset godina igrati za Leotar iz Trebinja, gdje će postati najbolji igrač i strijelac, te prvi topnik ondašnje druge lige.

Hajduk - Sloboda 0:0

Split - igralište Stari plac. Gledatelja 12.000. Sudac: Strmečki (Zagreb)

HAJDUK: Vukčević, Džoni, Buljan, Hlevnjak, Holcer, Lemešić, Vardić, Jovanić, Zrilić (Smolčić), Jerković, Pavlica.

SLOBODA: Mešković, Miličić, Jovičić, Avdičević, Pašić, Hatunić, Jovanović (Subašić), Glavović, Jusić, Jevremović, Hukić.


Ranije objavljeno:

Hajduk pobijedio, Stari plac ispratio igrače koncertom zvižduka 

POVIJESNA POBJEDA NAD LOKOMOTIVOM: Bili smo jednom najbolji, o nama su priče pričali

JERKOVIĆEV GOL: Hajdukov trijumf na najtežem gostovanju i optužbe bivšeg suigrača protiv Holcera

SLAVLJE U DERBIJU: Velika utakmica i tužan kraj Marina Lemešića

Nezadovoljni navijači Hajduka su prevrnuli tri automobila beogradskih registracija, a jednoga bacili u more! 

Vaša reakcija na temu