Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
VIDEO: Zadnji nezaboravan trenutak velike karijere, Gabrić se oprostio od Poljuda obranom penala koja se ne zaboravlja!

VIDEO: Zadnji nezaboravan trenutak velike karijere, Gabrić se oprostio od Poljuda obranom penala koja se ne zaboravlja!

Generacije su ovo prepričavale

U čast preminuloj Hajdukovoj vratarskoj legendi Tonču Gabriću donosimo priču o pobjedi nad Croatijom od 1:0, u kojoj je on bio junak utakmice, te obranio jedanaesterac Robertu Prosinečkom.

Bila je to sezona 1998/99, u kojoj su se za titulu borili Hajduk, Croatia i Rijeka. Igralo se treće kolo Lige za prvaka, na Poljud je tog 25. travnja 1999. stigla momčad iz Maksimira, a Hajduku je trebala pobjeda da se vrati u utrku za prvo mjesto.

Gol za pobjedu je zabio Tomislav Erceg, bio je to sjajan pogodak, a s lijeve strane mu je asistirao Mate Baturina, otac današnje Dinamove desetke Martina. No, samo dvije minute kasnije, dok su navijači još slavili, Mihael Mikić je izbio sam ispred Gabrića, koji ga je srušio, a loptu je na bijelu točku namjestio najbolji igrač 'plavih', nekadašnja zvijezda Crvene zvezde, Real Madrida i Barcelone, a sada Croatije.

No, tada već 38-godišnji Gabrić je izvukao još jednog asa iz rukava, sjajno je obranio za veliko slavlje. Kasnije je Tonči znao pričati kako bi u reprezentaciji Prosinečki često znao vježbati penale, pa je unaprijed znao njegove planove. 

Bila Gabrićeva oproštajna sezona u bijelom dresu, kakav veličanstven rastanak, nosili su ga na ramenima, slavlje je još dugo potrajalo. 

Prvenstvo je završeno tako da je Croatija bila ispred Rijeke nakon onog čuvenog 'slučaja Krečak' u zadnjem kolu, poništenog gola Rijeci protiv Osijeka (1:1), što je značilo da titula putuje Croatiji u Maksimir.

U sjećanje na zadnju nezaboravnu obranu jedne velike karijere, pogledajte na 4:36 kako je Gabrić Prosinečkom 'skinuo' jedanaesterac.

HAJDUK: Gabrić, K. Vulić (od 80. Vuković), Mujdža (od 60. Šerić), Mrzlečki, Lalić (od 86. Sablić), Biliškov, Skoko, Pralija, Erceg, J. Vučko, Baturina.

CROATIA: Ladić, T. Rukavina (od 77. Mujčin), M. Cvitanović, Tokić, G. Jurić, Tomas, Jurčić, Bišćan (od 67. Jeličić), Mikić, Prosinečki, J. Šimić (od 62. Kozniku).

Vaša reakcija na temu