Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Pixabay Njemačka ima plan za rat u Europi
Rat u Ukrajini Piše: Dalmatinski portal

Njemačka ima plan za rat u Europi

Prenamjena objekata, redukcije hrane i goriva, vojna obveza...

Prvi put od Hladnog rata Njemačka je ažurirala svoje planove u slučaju izbijanja sukoba u Europi, a ministri su naveli prijetnju koju predstavlja Rusija.

Dokument na 67 stranica, poznat kao Okvirna direktiva za cjelokupnu obranu i objavljen ovaj tjedan, predviđa potpunu transformaciju svakodnevnog života njemačkih građana u slučaju rata, javlja CNN.

To je daljnji znak kako je Njemačka, koja je imala nepokolebljiv antimilitaristički stav od Drugog svjetskog rata, bila prisiljena prilagoditi svoju sigurnosnu i vojnu politiku nakon rata Moskve protiv Ukrajine.

U ratnim uvjetima ponovno bi se uspostavila obvezna regrutacija u vojsku. Liječnici, psiholozi, medicinske sestre i veterinari također mogu biti prenamijenjeni u vojne i civilne službe.

Također bi se uvele redukcije. U slučaju smanjenja zaliha hrane, vlada bi napravila zalihe hrane kako bi građanima osigurala 'jedan topli obrok dnevno' na neobjavljeno vremensko razdoblje, navodi se u dokumentu. Savezne rezerve uključivale bi namirnice poput riže, mahunarki i kondenziranog mlijeka.

Ostali ključni resursi poput benzina i nafte također bi se mogli reducirati kuponima, ako postanu rijetki.

Također navodi mjere civilne zaštite uključujući pretvaranje podzemnih željezničkih stanica u improvizirane bunkere i pripremu bolnica za priljev pacijenata.

Otkrivajući planove, njemačka ministrica unutarnjih poslova Nancy Faeser rekla je kako je nužno da se njezina zemlja bolje naoruža suočena s ruskom agresijom.

'Ruska agresija potpuno je promijenila sigurnosnu situaciju u Europi – prije svega među našim istočnim partnerima iz EU-a i NATO-a, poput baltičkih država, ali također i zbog hibridnih prijetnji poput kibernetičkih napada, špijunaže i dezinformacija ovdje', rekla je.

Ažurirani njemački ratni planovi dolaze u trenutku kada ruski predsjednik Vladimir Putin predstavlja stalnu sigurnosnu prijetnju Europi. 

Njegov rat u Ukrajini već je u svojoj drugoj godini, bez konačnog kraja na vidiku i strahova da bi se sukob mogao preliti u širi rat koji uključuje NATO.

Vaša reakcija na temu