Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: Unsplash Preminuo 10-godišnji japanski dječak kojeg je nožem izbo muškarac u kineskom Shenzhenu

Preminuo 10-godišnji japanski dječak kojeg je nožem izbo muškarac u kineskom Shenzhenu

Do napada je došlo na obljetnicu japanskog bombardiranja nakon kojeg su zauzeli Mandžuriju

Desetogodišnji japanski dječak, kojeg je nožem izbo muškarac, dok je bio na putu u školu u južnom kineskom gradu Shenzhenu, preminuo je od zadobivenih rana u četvrtak rano ujutro, priopćila je japanska vlada, što je izazvalo strah da će incident pogoršati već zategnute kinesko-japanske odnose.

Dječak je napadnut u blizini japanske škole u srijedu ujutro i bio je na liječenju u bolnici. Osumnjičenog 44-godišnjaka uhitila je policija u blizini obrazovne ustanove.

Dijete je ubodeno u abdomen, poziva se Japan Today na Yoshiko Kijimu, japanskog generalnog konzula u Guangzhouu, glavnom gradu pokrajine Guangdong koja također uključuje Shenzhen.

Očevici su rekli da je dječak krvario od uboda nožem i da mu je na mjestu događaja dana masaža srca. S njim je u trenutku napada bila majka.

Ubadanje je uslijedilo nakon napada nožem u Suzhou u blizini Šangaja u lipnju u kojem su ozlijeđeni japanska majka i dijete. Kineskinja je umrla dok je pokušavala zaustaviti napadača.

'Duboko smo ožalošćeni smrću dječaka. Japan će nastaviti snažno pozivati Kinu da podijeli informacije u vezi s napadom i osigura sigurnost japanskih državljana u Kini', kazao je glasnogovornik japanske vlade Yoshimasa Hayashi na tiskovnoj konferenciji u Tokiju.

Japanska ministrica vanjskih poslova Yoko Kamikawa smatra da je za žaljenje što je prezira vrijedan čin počinjen protiv školarca. Kamikawa je navela kako je Tokio zahtijevao od Pekinga da uloži sve moguće napore kako bi osigurao sigurnost japanskih državljana. Također je naložila japanskim dužnosnicima da osmisle mjere kako bi spriječili da se sličan incident ponovi.

S obzirom na to da je u srijedu obilježena 93. godišnjica japanskog bombardiranja željezničke pruge u blizini Shenyanga, Japan je prošlog tjedna zatražio od kineskog ministarstva vanjskih poslova da poduzme temeljite sigurnosne mjere za japanske škole.

Bombardiranje 1931. bilo je početak Mandžurijskog incidenta koji je doveo do japanske invazije i okupacije sjeveroistočne Kine do kraja Drugog svjetskog rata.

Ubadanje je izazvalo šok u japanskoj zajednici u Kini. Japanski biznismen koji sa svojom obitelji živi u provinciji Guangdong rekao je: 'Trebali bismo biti oprezni i poduzeti mjere poput izbjegavanja da nas se čuje kako govorimo japanski vani.'

Vaša reakcija na temu