Dalmatinski portal koristi 'kolačiće' za što trebamo Vašu privolu. Ako nam želite pomoći u prikupljanju podataka za analitičke odnosno statističke svrhe, molimo Vas prihvaćanje 'kolačića' za analitiku. Naša web stranica koristi i marketinške 'kolačiće' zbog pružanja marketinškog sadržaja za koje od Vas također trebamo privolu. Bit ćemo sretni ako se slažete s tim jer Vam tako možemo ponuditi najbolje korisničko iskustvo.

Saznaj više
Foto: EPP grupa SOKOLOVO UPOZORENJE 'Europska pravila ne smiju se koristiti za cenzuriranje političkih neistomišljenika'

SOKOLOVO UPOZORENJE 'Europska pravila ne smiju se koristiti za cenzuriranje političkih neistomišljenika'

'Nakon što je DSA stupio na snagu, ključno je osigurati njegovu ispravnu primjenu'

Na plenarnoj sjednici Europskog parlamenta koja se održava u Strasbourgu zastupnici su raspravljali o jačanju uloge Akta o digitalnim uslugama i zaštiti demokracije i slobode u internetskoj sferi. Govoreći na plenarnoj sjednici hrvatski zastupnik doc. dr. sc. Tomislav Sokol istaknuo je da se borba protiv lažnih vijesti ne smije pretvoriti u ograničavanje slobode govora i obračun s ideološkim neistomišljenicima.

'Stvaranje jedinstvenog digitalnog tržišta, naročito onog koje jamči sigurnost potrošača na internetu, nije lak zadatak. Zato donošenjem DSA-a nismo donijeli samo pravila o uklanjanju nelegalnog sadržaja s interneta, nego smo išli i korak dalje. Da bismo zaštitili one najranjivije među nama, djecu i maloljetnike, zabranili smo ciljana oglašavanja prema njima. 

Nadalje, Aktom o digitalnim uslugama obvezali smo internetske platforme da detaljno provjere trgovce čije proizvode nude na svojim stranicama. Uz to, važno je istaknuti da smo DSA-om dobili mehanizme kojima se možemo boriti protiv širenja lažnih sadržaja na internetu. Dezinformacije mogu biti izuzetno opasne i koristiti se od strane stranih sila za širenje njihovog utjecaja u Europi. 

Međutim ovdje moramo biti vrlo oprezni. Borba protiv lažnih vijesti ne smije se pretvoriti u ograničavanje slobode govora i obračun s ideološkim neistomišljenicima. Niti jedna politička opcija, pa niti ona lijeva, nema monopol na istinu. DSA se ne smije koristiti za cenzuru onih koji misle drugačije. 

Da bismo izbjegli neželjene nuspojave novog zakona, moramo raditi na njegovoj ispravnoj provedbi. Korak je u pravom smjeru i formiranje tima za DSA s predstavnicima u svakoj državi članici. Kolegice i kolege, nakon što je DSA stupio na snagu, ključno je osigurati njegovu ispravnu primjenu i time zajamčimo sigurnost korisnika na internetu', kazao je Sokol.

Vaša reakcija na temu